U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Austin, John Patrick Standidge

Austin, John Patrick Standidge

  • Geboren 27-09-1922 te Castleconnell, Limerick, Ierland.
  • Overleden 04-04-1945 te Hattem – 22 jaar.
  • Z.v. Joseph Edward Austin, luitenant, en Katherine Matilda Ryan.

John Patrick Austin was van 24 september tot 12 oktober 1944 ondergedoken bij de familie Juninck ‘de Pan’ in Dulder in de periode dat de Twentse Knokploeg van Cor Hilbrink hier, na de overval op Huize Lidwina in Zenderen, korte tijd zijn hoofdkwartier had.

Zijn vader was luitenant in de Eerste Wereldoorlog. John Patrick was een van de jongsten van de vijf kinderen, waarvan er twee jong overleden. Zijn grootvader was Sir John Austin 1e Baronet Red Hill en lid van het Britse Lagerhuis. John Patrick was sergeant van het Royal Berkshire Regiment.

Hij maakte deel uit van het zogenaamde Jedburgh Team van Special Operations. In de nacht van 11 op 12 september 1944 landde dit Jedburgh Team, met de codenaam Dudley, met parachutes bij Wierden. Het team bestond naast John Patrick Austin (bijnaam Bunny) uit majoor Henk Brinkgreve (codenaam Dudley) en de Amerikaanse majoor John Malcolm Olmsted. Austin was telegrafist en moest contact onderhouden met de militaire inlichtingendienst in Londen en met het, achter de oprukkende geallieerde leger opererende, zendstation Wensum. Bij de staf van de RVV-brigade Twente werkte Austin ook samen met de telegrafist Ben Buunk. 

Sergeant Austin werd 18 november 1944 bij toeval door de Duitsers op zijn schuiladres in Luttenberg gearresteerd en kwam terecht in het Huis van Bewaring te Zwolle. Hij werd op 04-04-1945 aan de Geldersedijk te Hattem samen met nog vijf verzetsstrijders, waaronder Ben Buunk, gefusilleerd. 

Begraven: Erehof op de Algemene Begraafplaats te Hattem.

Monument aan de Geldersedijk te Hattem.

Jedburg Memorial in de kathedraal van Peterborough.

In 2014 verscheen het boek ‘Operatie Jedburgh’ over de geheime geallieerde missies in Nederland in 1944-1945, geschreven door Jelle Hooiveld.

En in 2015 werd het boek ‘De vijftien executies’ over de liquidaties aan de IJsseloever, geschreven door Wolter Noordman uitgegeven..

W4 John Austin_03   W4 John Austin_03