U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Alphen van, Albertus

Alphen van, Albertus

  • Geboren 27-05-1895 te Driel.
  • Overleden 22-05-1945 te Wuppertal, Duitsland – 49 jaar.
  • Z.v. Willem van Alphen, arbeider, en Petronella van Groeningen.
  • Gehuwd in 1918 met Wilhelmina Janssen.

Albertus woonde van mei 1934 tot oktober 1934 tijdelijk met zijn vrouw en vier kinderen in een salonwagen te Hasselo, gemeente Weerselo. Tussendoor woonde hij een maand in Enschede en vanaf oktober in Losser.

Hij kwam uit een gezin met negen kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Zijn moeder overleed in 1920 en zijn vader in 1927 te Lith.

Albertus was grondwerker-walsmachinist en woonde later in Wijk bij Duurstede, waar de jongste van de ondertussen acht kinderen werd geboren. Sinds  december 1938 woonde hij met zijn gezin te Wellerlooi nr. 23, gemeente Bergen, Limburg.

Zijn zoon Gijs was door de Duitsers opgepakt voor illegale slacht en uit de gevangenis ontsnapt. Hij vluchtte eerst naar zijn vader en daarna over de Maas. Daarop werd  Albertus opgepakt en als dwangarbeider in verschillende plaatsen tewerk gesteld, o.a. in Kirchweye-Hoya. In november 1944 kwam hij vanuit Geldern in de gevangenis van Wuppertal-Bendahl. Eind maart 1945 kwam hij opnieuw, nu vanuit Hamborn, in deze  gevangenis. Veroordeeld voor ‘Vergehen gegen die Kriegswirtschaftsverordnung’. Veel gevangenen stierven hier ten gevolge van folter en door de erbarmelijke omstandigheden.

Hier werd hij op 16 april 1945 door de Amerikanen bevrijd en op 18 april in het Krankenhaus Marienheim te Wuppertal-Elberfeld opgenomen. Hier is hij aan’Herzschwäche und Nierenfalen’ overleden.

Begraven: Katholischer Friedhof te Uellendahl, later herbegraven Nederlands ereveld te Loenen, vak A nr. 721.

 Gedenktafel van de strafgevangenis Wuppertal-Bendahl.

Gedenkteken voor de slachtoffers van het naziregime te Wuppertal.

W2 Alphen van Albertus_01

W2 Alphen van Albertus_02

W2 Alphen van Albertus_03