U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Wortelboer, Rudolphus Bernardus Gerhardus

Wortelboer, Rudolphus Bernardus Gerhardus

  • Geboren 22-07-1923 te Ootmarsum.
  • Overleden 06-01-1945 te Neuengamme, Duitsland – 21 jaar.
  • Z.v. Gerhardus Bernardus Rudolphus Wortelboer, huisarts, en Catharina Margaretha Poelma.

Het gezin Wortelboer woonde met hun zeven kinderen aan de Almelosestraat 19 te Ootmarsum. Vader was hier huisarts van 1921 tot aan zijn overlijden in 1956. Rudolf ging van september 1939 tot juni 1942 naar de kostschool Saint Louis te Weert.

De familie Wortelboer zat in het verzet. Ben en Rudolf werkten in een fabriek te Nordhorn. Hier waren ook gevangengenomen geallieerde vliegeniers tewerkgesteld. Verschillende piloten zijn door Ben en Rudolf meegesmokkeld naar huis. Ze kregen een onderduikadres in de omgeving, kregen kleding en werden op weg naar bevrijd gebied geholpen. Ook zoon Sjef was als Assumptionist in Kasteel Stapelen te Boxtel actief betrokken bij de pilotenhulp.

Vader, Rudolf en Ben werden door verraad op 10 februari 1944 door N.S.B.’ers opgepakt en naar de gevangenis in Scheveningen gebracht. Ben werd na drie maanden vrijgelaten. Vader en Rudolf kwamen via kamp Vught en kamp Amersfoort in Duitsland terecht.

Rudolf bezweek op 06-01-1945 in het concentratiekamp Neuengamme. Zijn vader overleefde meerdere concentratiekampen. Hij werd op 15 april 1945 uit het kamp Bergen-Belsen bevrijd. Eind mei 1945 kwam vader Wortelboer uitgemergeld terug naar Ootmarsum.

Oorlogsmonument te Ootmarsum en Provinciaal Verzetsmonument te Markelo. 

De Dokter Wortelboerstraat is naar zijn vader vernoemd.

Zowel Rudolf (postuum) als zijn vader kregen voor hun diensten diverse onderscheidingen uit de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk, onder andere het Franse ‘Croix de Guerre avec Palme’, evenals het Verzetsherdenkingskruis.

 

   Wortelboer G.B.R. Franse regering onderscheiding - kopie