U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Steinmeijer, Gerhardus Meinardus

Steinmeijer, Gerhardus Meinardus

  • Geboren 19-09-1924 te Ootmarsum.
  • Overleden 16-01-1945 te Ootmarsum – 20 jaar.
  • Z.v. Johannes Lambertus Steinmeijer, slager, en Johanna Agatha Boomars.

Het gezin woonde met hun elf kinderen aan de Grootestraat 68 te Ootmarsum, waar zijn vader een slagerij had. Gerhard was een van de oudsten. Hij was bakkersknecht, maar zijn droom was het om scheepskok te worden.

Gerhard was niet bang uitgevallen, Nadat hij een plaatselijke N.S.B-er had bespuugd, leek het zijn moeder beter dat hij buiten Ootmarsum ging werken. Zo kwam hij in 1942 bij een bakker in Nordhorn terecht.  Op weg naar zijn werk kwam hij geregeld ontsnapte krijgsgevangenen tegen. Deze werden vaak meegenomen naar zijn ouderlijk huis, te eten gegeven, in andere kleding gestoken en verder op weg geholpen via de lijn van dokter Wortelboer. Het hele gezin was bij de opvang van vluchtelingen betrokken. Zijn zus Annie hielp mee deze naar het zuiden van Nederland te brengen.

Toen Gerhard in een hotel in Braunschweig een opleiding tot kok kon volgen, besloot hij daarnaartoe te gaan. Braunschweig werd van in die tijd geregeld gebombardeerd. De eigenaar van het hotel stuurde zijn personeel er dan op uit om in het rampgebied de mensen eten en drinken te brengen, ook Gerhard hielp daarbij. Waarschijnlijk heeft hij hier T.B.C. opgelopen. Hij kwam half juni 1944 weer naar Ootmarum en werd later opgenomen in het R.K. Ziekenhuis te Oldenzaal. Toen het ziekenhuis door de Duitsers werd ingenomen, werd hij verder thuis verzorgd. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen werden er enkele van zijn zussen besmet.

Gerhard overleed thuis op 16 januari 1945, zijn zus Rikie overleed op 11 november 1945 in het sanatorium Dekkerswald te Groesbeek.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Ootmarsum.

Heupink Johan en Steinmeijer

Steinmeijer GerhardSteinmeijer Gerhard