U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Sebel, Willem

Sebel, Willem

  • Geboren 04-04-1901 te Vlaardingen.
  • Overleden 31-03-1945 te Zwolle – 43 jaar.
  • Z.v. Gerrit Sebel, visser, en Maria van Dorp.
  • Gehuwd in 1935 met Willemina Mensink.

Willem kwam van oktober 1926 tot september 1927 als opperwachtmeester naar A 249a te Ootmarsum. Daarna diende hij achtereenvolgens bij de Koninklijke Marechaussee in Loosduinen, Zwolle, Amsterdam en Apeldoorn. In 1934 werd hij benoemd tot rijksveldwachter in Hardenberg. Na een conflict met de pro-Duitse burgemeester vertrok hij met zijn gezin naar Lutten.

Gedurende de bezettingsjaren sloot Willem zich aan bij een verzetsgroep en werd lid van L.O.-Overijssel. Hij vervulde onder andere koeriers- en berichtendiensten. Waar mogelijk waarschuwde hij Joodse landgenoten als hij vanwege zijn functie op de hoogte kwam van maatregelen tegen Joden en onderduikers. Een belangrijke taak was hulp aan neergeschoten geallieerde piloten, zoals het verzorgen, verbergen en doorsluizen teneinde hen naar bevrijd grondgebied te laten ontsnappen. Zodoende heeft hij waardevolle bijdragen geleverd aan het verzet tegen de Duitse bezetters en aan mensen in nood. Waarschijnlijk door verraad werd de top van zijn verzetsgroep tijdens een bespreking in het Dominicanenklooster te Zwolle op 5 maart 1945 door de Duitsers overvallen en gevangen genomen.

Als represaille voor een sabotageactie werden vijf mensen waaronder Sebel, die gekleed was in het uniform van de marechaussee, op 31-03-1945 uit de gevangenis gehaald, afgevoerd naar de Meppelerstraatweg en aldaar door een nekschot gefusilleerd. Nadat de lijken als afschrikwekkend voorbeeld een dag onder bewaking van een Nederlandse politieman op de plek moesten blijven liggen, kon het lichaam van Sebel de volgende dag op een bakfiets vanuit Zwolle naar Lutten worden vervoerd.

Begraven: N.H. Begraafplaats te Lutten, vak 4 nr. 18.

Postuum onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis. 

Monument aan de Meppelerstraatweg te Zwolle, monument te Lutten en Hardenberg

Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

Sebel +1945 monument Zwolle 1

O60 Sebel Willem_01

Provinciaal_verzetsmonument_Markelo-Ootmarsum_Joosten_Sebel_Wortelboer

Verzetsherdenkingskruis_Ootmarsum_Noordaa_Sebel_Wortelboer

sebel-1945-advertentie-overlijden-2