U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Oosterwijk, Johannes Kornelis

Oosterwijk, Johannes Kornelis

  • Geboren 29-05-1910 te Ootmarsum.
  • Overleden 18-12-1944 te Neuengamme, Duitsland – 34 jaar.
  • Z.v. Gerrit Hendrik van Oosterwijk, winkelier, en Johanna Susanna Bernardina Uges.

Het gezin woonde op K 79 (Marktstraat 4) te Ootmarsum, waar ze een winkel in levensmiddelen en tabak hadden. Ook was zijn vader eigenaar van de eerste zuivelfabriek te Ootmarsum. Ze vertrokken in april 1920 naar Den Haag, waar zijn vader drie weken later overleed. Joop was enig kind.

Hij was bloembollenhandelaar. Zijn moeder hertrouwde in 1924 met de bekende dansleraar Simon Martin, waarna het gezin in Haarlem ging wonen.

Joop werd na verraad op 1 september 1944 voor ‘Arbeitsverweigerung’ opgepakt en via kamp Amersfoort op 8 september overgebracht naar het concentratiekamp Neuengamme. Onderweg wierp hij in Hengelo nog een briefje uit de trein, geadresseerd aan zijn daar wonende nicht, met het verzoek zijn ouders in te lichten en te groeten. Dit was zijn laatste levensteken.

Hij overleed in Husum-Schwesing, een tijdelijk subkamp van Neuengamme. Zijn moeder overleed in 1949, waarna zijn stiefvader zich er verder voor inspande dat Joop in Haarlem zou worden herbegraven. Hij overleed in 1953, Joop werd in 1955 in het familiegraf bijgezet.

Nadat er in de Duitse archieven spullen van hem opdoken, waaronder zijn horloge, lukte het pas in 2010 deze aan verwanten te overhandigen.

Begraven: Ostfriedhof te Husum, herbegraven Gemeentelijke Begraafplaats Kleverlaan te Haarlem.

Monument Gedenkstätte Husum-Schwesing.

Oorlogsmonument te Haarlem.

Oosterwijk Johannes

De winkel in Ootmarsum

Oosterwijk Johannes

Oosterwijk JohannesO53 Oosterwijk Johannes_02

oO53 Oosterwijk Johannes_03