U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Nierkens, Willem Johannes

Nierkens, Willem Johannes

  • Geboren 20-02-1917 te Arnhem.
  • Overleden 15-11-1944 te Enschede (op akte 17-11-1944) – 27 jaar.
  • Z.v. Bernardus Hendricus Nierkens, rijksveldwachter, en Johanna Maria Elferink.

Het gezin woonde met hun vier kinderen van april 1922 tot januari 1924 op A 166 (omgeving Ganzenmarkt) te Ootmarsum. Daarna vertrokken ze naar Hengelo en een jaar later naar Tubbergen, waar zijn vader hoofdrijksveldwachter was. Na diens vervroegde pensionering verhuisden ze in 1938 naar de Pieter Bothstraat te Enschede. Ze hadden ondertussen vijf kinderen.

Wim was automonteur. Hij raakte tijdens de mobilisatie zwaargewond, na zijn herstel sloot hij zich aan bij het verzet.

Nadat de verzetsgroep vermoedens kreeg dat in ieder geval de vader een verrader was (terecht?) werd er van hogerhand besloten beiden te liquideren. Er werd nog overwogen alleen de vader te executeren, daar de houding van de zoon nog onduidelijk was. Maar het risico dat de zoon zich dan alsnog tegen de N.B.S. zou keren was te groot. Ze werden op 15-11-1944 naar een terrein bij de confectiefabriek van Pley gelokt, waar eerst de vader en daarna zoon Wim werd doodgeschoten. Wim werd daar op 17 november 1944 gevonden en zijn vader op 30 mei 1945.

Het is zeer aannemelijk dat in ieder geval Wim onschuldig was en eigenlijk door roddel verdacht werd gemaakt en om het leven gebracht. Bernardus Nierkens maakte zichzelf vooral verdacht door overdreven uitlatingen waar anderen bedenkingen bij konden hebben. Voor de krijgsraad werden de leden van de verzetsgroep op 30 april 1946 vrijgesproken voor alles wat hen ten laste was gelegd. Volgens een betrokkene omdat ze in opdracht hadden gehandeld.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Enschede.

Meer informatie hierover is te vinden op www.blondepiet.nl/liquidatie

Nierkens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wim

Wim

Vader Bernard

Vader Bernard