U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Menco/Minco, Carel Hijman

Menco/Minco, Carel Hijman

  • Geboren 18-05-1891 te Ootmarsum.
  • Overleden 03-09-1943 te Auschwitz, Polen – 52 jaar,
  • Z.v. Manus Minco, manufacturier, en Sebilla Hedeman.
  • Gehuwd in 1916 met Wilhelmina Kats.

Het gezin Minco woonde met hun vijf kinderen eerst aan de Denekamperstraat te Ootmarsum, waar zijn vader een zaak in dames- en herenkleding had. Ze verhuisden in 1896 naar het Cremershuis aan de Marktstraat 3 en vertrokken in mei 1918 naar de Grotestraat 156 te Almelo. Zijn moeder overleed in 1921, waarna zijn vader hertrouwde met de weduwe Roosje Cohen. De eigenlijke naam is Minco, maar ze werden door iedereen Menco genoemd.

Carel woonde met zijn gezin aan de Kraneweg 19 te Groningen.Samen kregen ze twee kinderen. Hij was kleermaker, later confectiefabrikant. Na zijn huwelijk begon hij in 1917 samen met zijn zwager met Menco en Co’s Mantelfabriek “Neerlandia” te Beilen. Vanaf 1920 had hij samen met zijn broer Salomon de confectiefabriek Menco & Co. in Groningen, eveneens gespecialiseerd in het maken van mantels.

In mei 1942 werd hun woning gevorderd, waarna ze verhuisden naar de Nieuwe Ebbingestraat 13a te Groningen. Hij is later met zijn vrouw en zoon ondergedoken. Ze werden opgepakt en kwamen op 25 augustus 1943 naar kamp Westerbork – strafbarak 67. Ze werden op 31 augustus op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Carel en zijn vrouw  kort na aankomst werden omgebracht. Zoon Manuel is op 01-04-1944 in het Poolse Warschau omgekomen. Carolina vluchtte met haar man naar Zwitserland. Haar man is later, op weg naar Engeland, alsnog in Frankrijk opgepakt en via kamp Drancy in Auschwitz omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zoon Manuel, zijn vader Manus, zijn stiefmoeder, en zijn broer Maurits met deels zijn gezin. Zijn dochter Carolina overleefde de oorlog, evenals zijn broer David met zijn gezin. Van de familie van zijn vrouw zijn haar bij hen wonende moeder en een broer omgekomen. Eén broer heeft de oorlog overleefd.

Monument op de Joodse begraafplaats en Stolpersteine te Groningen.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

menco

 

 

 

 

 

 

Menco Carel