U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Menco/Minco, Carel Hijman

Menco/Minco, Carel Hijman

  • Geboren 18-05-1891 te Ootmarsum.
  • Overleden 03-09-1943 te Auschwitz, Polen – 52 jaar,
  • Z.v. Manus Minco, manufacturier, en Sebilla Hedeman.
  • Gehuwd in 1916 met Wilhelmina Kats.

Het gezin Minco woonde eerst aan de Denekamperstraat te Ootmarsum, waar zijn vader een zaak in dames- en herenkleding had. Ze verhuisden in 1896 naar het Cremershuis aan de Marktstraat 3 en vertrokken in mei 1918 naar de Grotestraat 156 te Almelo. Zijn moeder overleed in 1921, waarna zijn vader hertrouwde met de weduwe Roosje Cohen. De eigenlijke naam is Minco, maar ze werden door iedereen Menco genoemd.

Carel was kleermaker, later confectiefabrikant. Na zijn huwelijk begon hij in 1917 samen met zijn zwager met Menco en Co’s Mantelfabriek “Neerlandia” te Beilen. Vanaf 1920 had hij samen met zijn broer Salomon de confectiefabriek Menco & Co. in Groningen, eveneens gespecialiseerd in het maken van mantels. Hij woonde met zijn gezin aan de Kraneweg 10 te Groningen.

Carel was met zijn vrouw en zoon ondergedoken. Ze werden opgepakt en kwamen op 25 augustus naar kamp Westerbork – strafbarak 67. Ze werden op 31 augustus op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zoon Manuel, zijn vader Manus, zijn stiefmoeder, en zijn broer Maurits met deels zijn gezin. Zijn dochter Carolina overleefde de oorlog, evenals zijn broer David met zijn gezin.

Monument op de Joodse begraafplaats te Groningen.

O42 Menco Carel_01

menco