U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Menco/Minco, Carel Hijman

Menco/Minco, Carel Hijman

  • Geboren 18-05-1891 te Ootmarsum.
  • Overleden 03-09-1943 te Auschwitz, Polen.
  • Z.v. Manus Minco, manufacturier, en Sebilla Hedeman.
  • Gehuwd met Wilhelmina Kats.

Het gezin Minco woonde eerst aan de Denekamperstraat te Ootmarsum, waar zijn vader een zaak in dames- en herenkleding had. Ze verhuisden in 1896 naar het Cremershuis aan de Marktstraat 3 en vertrokken in mei 1918 naar de Grotestraat 156 te Almelo.

Carel was kleermaker, later confectiefabrikant. Na zijn huwelijk begon hij in 1917 samen met zijn zwager met Menco en Co’s Mantelfabriek “Neerlandia” te Beilen. Vanaf 1920 had hij samen met zijn broer Salomon de confectiefabriek Menco & Co. in Groningen, eveneens gespecialiseerd in het maken van mantels. Hij woonde met zijn gezin aan de Kraneweg 10 te Groningen.

Hij was ondergedoken en werd in augustus 1943 opgepakt. Carel kwam op 25 augustus naar kamp Westerbork – strafbarak 67. Hij werd samen met zijn vrouw en zoon op 31 augustus op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zoon Manuel, zijn vader Manus en zijn broer Maurits met zijn gezin. Zijn dochter Carolina overleefde de oorlog, evenals zijn broer David met zijn gezin.

Monument op de Joodse begraafplaats te Groningen.

O42 Menco Carel_01

menco