U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Lievendag, Hartog Salomon

Lievendag, Hartog Salomon

  • Geboren 08-11-1865 te Ootmarsum.
  • Overleden 17-11-1938 te Hamburg, Duitsland – 73 jaar.
  • Z.v. Salomon Lievendag, koopman oud ijzer, en Hanna van der Vegt.
  • Gehuwd in 1893 met Minna Marcus.

Het gezin woonde met vijf kinderen in het Marktvierendeel (Marktstraat) te Ootmarsum. Hartog vertrok in 1889 naar Hamburg, waar hij in 1893 trouwde. Samen kregen ze twee kinderen. Zijn vrouw was reeds in 1919 overleden. Zijn zoon Samuel was een bekende kunstschilder.

Hun vader woonde sinds 1854 in Ootmarsum. Zijn eerste vrouw Martha Schwabe was in 1863 overleden. Met haar had hij drie kinderen, waarvan er twee jong overleden. Uit zijn tweede huwelijk kwamen vier kinderen, waaronder Hartog. Zijn vader overleed al in 1872 in Ootmarsum en zijn moeder in 1900 in Hamburg. Ook zijn broer Abraham vertrok in 1887 naar Hamburg, over hem is verder niets bekend.

Hartog heeft na de Kristallnacht zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Zijn zoon Samuel kwam met zijn vrouw om in het Russische Minsk. Hun zoon Leopold vluchtte naar Engeland.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn zoon Samuel en diens vrouw Ook zijn broers David en Herman zijn met deels hun gezinnen omgekomen. Zijn zoon Siegbert overleefde de oorlog, hij vertrok met zijn gezin via Shanghai naar Californië.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn zoon Samuel en diens vrouw, hun zoon Leopold heeft de oorlog overleefd. Ook zijn broers David en Herman zijn met deels hun gezinnen omgekomen. Zijn zoon Siegbert overleefde de oorlog, hij vertrok met zijn gezin via Shanghai naar Californië.

Vermeld in het Duitse gedenkboek: ‘Opfer der Verfolgung der Juden unter der nationalsozialistischen Gewaltherrschaft in Deutschland 1933-1945’.

Begraven: Joodse begraafplaats Ohlsdorf te Hamburg, vak ZX, rij 11 nr.  107

Joods monument te Hamburg.