U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Joosten, Johannes Andreas Josephus Antonius

Joosten, Johannes Andreas Josephus Antonius

  • Geboren 29-06-1897 te Budel.
  • Overleden 05-10-1942 te Leusden – 45 jaar.
  • Z.v. Mathijs Andries Joosten, notaris, en Johanna Maria Catharina Hubertina Korsten.
  • Gehuwd in 1927 met Leonie Johanna Helena Esser.

Johannes woonde met zijn vrouw aan de Almeloschestraat 276 en sinds 1938 in villa ‘De Esch’ aan de Nieuwe Almelosestraat 1. Hij was notaris en wethouder te Ootmarsum. Hij werkte eerder als kandidaat-notaris in Tubbergen. Ze hadden geen kinderen.

Tijdens de mobilisatie diende hij bij de Peeldivisie, 13e Compagnie mortieren R.I. Na de capitulatie keerde hij naar Ootmarsum terug.

Wegens zijn openlijk verzet tegen de N.S.B. en zijn aandeel in het ontslag van de pro-Duitse burgemeester Jhr. Egon von Bönninghausen werd hij in januari 1942 – zogenaamd wegens het niet inleveren van koper en tin – gearresteerd en weggevoerd naar kamp Amersfoort te Leusden. Nadat zijn vrouw bericht kreeg dat hij op 7 oktober thuis zou komen, besloot ze hem op te halen. Onderweg kreeg ze bericht dat hij ondertussen was overleden. Lichamelijk en geestelijk uitgeput, de ooit zo grote sterke man woog amper 40 kilo.

Zijn vader, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, werd op 8 oktober 1944 bij een razzia in Panningen zonder enige aanleiding doodgeschoten.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Ootmarsum.

Oorlogsmonument te Ootmarsum. 

Monument ‘De stenen man’ Kamp Amersfoort te Leusden. 

Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

 

Joosten +1942 monument kamp Amersfoort te Leusden

joosten-1942Joosten JohannesMonument Ootmarsum

joosten-advertentie-x