U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Huisman, Johannes Christianus

Huisman, Johannes Christianus

  • Geboren 25-11-1903 te Stompwijk.
  • Overleden 01-12-1944 te Leiden – 41 jaar.
  • Z.v. Paulus Huisman, handelsreiziger, en Maria Starrenburg.
  • Gehuwd in 1931 met Maria Wilhelmina Bakker.

Johannes kwam vanuit Almelo in november 1928 als marechaussee naar Ootmarsum. Hij woonde in de kazerne aan de Almelosestraat 249a. Hij vertrok in maart 1930 naar Leiden.

Daar trouwde hij met Maria Bakker. Samen kregen ze vier kinderen, waarvan er één in 1941 overleed. Ze woonden aan de Staalwijkstraat 39 te Leiden.

Opperwachtmeester Huisman werd op 1 december 1944 doodgeschoten gevonden aan de Stompwijkstraat. Volgens een verhaal bewaakte hij aardappelschuiten aan de Oude Singel, toen hij attent werd gemaakt op een inbraak bij de NV J. J. Krantz & Zn. Dit bedrijf, gelegen tussen de Oude Singel en de Langegracht, produceerde uniformstof voor de Wehrmacht en naar verluid vormde die uniformstof het doel van de inbraak. Volgens een ander verhaal, afkomstig van Leidse politiemensen, was Huisman, ondanks dat hij van tevoren was gewaarschuwd zich daar die ochtend niet in te laten met iets wat daar te gebeuren stond, toch op iets afgekomen. Wie de dader was is nooit opgehelderd. Wel is bekend dat het een lid was van een illegale groep, die toen mogelijk al deel uitmaakte van de pas opgerichte Binnenlandse Strijdkrachten.

De requiemmis en de uitvaart was een grootse aangelegenheid. De mis werd opgedragen door drie priesters. Daarmee gaf de katholieke kerk duidelijk te kennen, dat Huisman een ‘goede’ politieman was geweest. Hij werd naar de begraafplaats begeleid door een groot aantal politiemensen.

Begraven: R. K. Begraafplaats Zijlpoort te Leiden.

Genoemd op een plaquette in het huidige Bureau van Politie te Leiden.

Bevrijdingsmonument te Leiden.

Huisman Johannes

 

 

 

 

 

Huisman Johannes

Huisman JohannesHuisman Johannes