U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Holtel, Joannes Franciscus Maria

Holtel, Joannes Franciscus Maria

  • Geboren 12-08-1910 te Oldenzaal.
  • Overleden 09-05-1945 te Oldenzaal – 34 jaar.
  • Z.v. Louis Maria Gerhard Holtel, manufacturier, en Wilmina Lamberta Pelgrim.
  • Verloofd met Rikie Reef.

Johnny woonde sinds december 1944 samen met zijn broer Huub aan de Ganzenmarkt 181 te Ootmarsum. Hij was tricotagefabrikant.

Hij kwam uit een gezin met zes kinderen aan de Bisschopstraat te Oldenzaal, waar zijn ouders een modezaak hadden. In mei 1940 nam hij de tricotagefabriek van zijn vader over. Hij vestigde zich aan de Waagstraat 2 te Oldenzaal onder de naam ‘Tricotageindustrie Twenthe’. Johnny had een verklaring dat hij niet gemist kon worden in de zaak en kon zich daardoor vrij bewegen. Hij was sinds eind 1941 verloofd met Rikie Reef.

Hij is omgekomen tijdens het bevrijdingsfeest op de Groote Markt te Oldenzaal. Hij liep samen met zijn verloofde over de markt toen hij door een scherf werd getroffen. Hij raakte zwaargewond en is kort daarna overleden.

Op 8 mei 1945 werd op de Groote Markt een bevrijdingsfeest met vuurwerk door de Canadese troepen aangeboden. Een groepje jongeren bracht tijdens het feest ontvlambare brandplaatjes uit granaathulzen tot ontploffing, die ze uit een Duits munitiedepot van het Marthalager haalden. Vlak voor middernacht ging dat gigantisch mis. Er ontstond een geweldige explosie. Op de gehele Groote Markt en omgeving was geen ruit meer heel. Toen de rook was opgetrokken, zag men overal doden en zwaargewonden liggen, getroffen door de scherven van een uiteengespatte granaathuls. Zestig mensen met verwondingen werden naar het Oldenzaalse ziekenhuis gebracht. Acht mensen verloren het leven. Het feest dat na vijf oorlogsjaren vreugde moest brengen, bracht voor vele gezinnen onmetelijk veel verdriet.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal.

Oorlogsmonument te Oldenzaal.

Monument voor de slachtoffers van het bevrijdingsfeest.

Holtel Joannes

Johnny en Rikie

Holtel Joannes

Holtel Joannes

holtel-1-advertentie-x

Holtel Joannes