U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Hedeman, Debora Julia

Hedeman, Debora Julia

  • Geboren 08-08-1901 te Ootmarsum.
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 42 jaar.
  • D.v. Hartog Hedeman, koopman, en Bertha Zilversmit.

Debora werd geboren aan de Putstraat. Ze verloofde zich eind augustus 1926 met Jacques Levitus uit Almelo, maar tot een huwelijk is het niet gekomen. Ze woonde sinds oktober 1927 aan de Hofmeijerstraat 2 te Oldenzaal, waar haar moeder in 1928 na het overlijden van haar vader ook ging wonen. Debora was telefoniste op het postkantoor, maar ze werd in februari 1941 ontslagen omdat ze Joods was.

In de oorlogsjaren had Oldenzaal een N.S.B. burgemeester, die uit Ootmarsum kwam en Debora nog als meisje kende. Ook toen hij secretaris der gemeente Ootmarsum was, stond hij nog in contact met de familie Hedeman.

Toen het menens werd met de deportaties heeft hij Debora opgezocht. Hij beloofde haar onmiddellijk bericht te sturen als ze op de lijst stond. Tevens bood hij aan voor een onderduikadres te zorgen. Maar ze weigerde omdat ze haar oude, zieke moeder niet alleen wilde laten. Toen haar moeder in het ziekenhuis werd opgenomen, dook ze eind december 1942 alsnog onder in Eibergen. Ze zat daar in een hol in het Hoonesbos

Ze werden verraden door degene die had meegeholpen het hol te graven. Hij werd vertrouwd omdat hij eerder een Joodse onderduiker onderdak had geboden. De Duitse S.D. deed hier op 27 maart 1943 een inval. Door het gerucht te verspreiden dat op de bewuste zaterdag in maart 1943 invallen zouden worden gedaan bij woningen op zoek naar onderduikers, zorgden de autoriteiten ervoor dat de Joden hun toevlucht zochten in de schuilplaats in het bos. Er werden 22 Joodse onderduikers oppakte en afgevoerd, allen zijn omgekomen.

Debora werd vervolgens op 30 maart 1943 naar kamp Westerbork gebracht – strafbarak 66. Ze werd samen met haar moeder op 6 april op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor.

Holocaustslachtoffer, evenals haar moeder Bertha.

Joods monument en Stolperstein te Oldenzaal. 

Monument voor Gevallen PTT’ers te Den Haag.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

O34 Hedeman Debora_03

hedeman-debora-1943

Hedeman-Zilversmit Bertha en DeboraHedeman-Zilversmit Bertha

Hedeman Debora