U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Hedeman, Debora Julia

Hedeman, Debora Julia

  • Geboren 08-08-1901 te Ootmarsum.
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 42 jaar.
  • D.v. Hartog Hedeman, koopman, en Bertha Zilversmit.

Debora werd geboren aan de Putstraat. Ze woonde sinds oktober 1927 aan de Hofmeijerstraat 2 te Oldenzaal, waar haar moeder in 1928 na het overlijden van haar vader ook ging wonen. Debora was telefoniste op het postkantoor, maar ze werd in februari 1941 ontslagen omdat ze Joods was.

In de oorlogsjaren had Oldenzaal een N.S.B. burgemeester, die uit Ootmarsum kwam en Debora nog als meisje kende. Ook toen hij secretaris der gemeente Ootmarsum was, stond hij nog in contact met de familie Hedeman.

Toen het menens werd met de deportaties heeft hij Debora opgezocht. Hij beloofde haar onmiddellijk bericht te sturen als ze op de lijst stond. Tevens bood hij aan voor een onderduikadres te zorgen. Maar ze weigerde omdat ze haar oude, zieke moeder niet alleen wilde laten. Toen haar moeder in het ziekenhuis werd opgenomen, dook ze alsnog onder.

Ze werd verraden en opgepakt in Eibergen. Ze zat daar in een hol in het Hoonesbos, waar de Duitse SD eind maart 1943 een inval deed en 22 Joodse onderduikers oppakte en afvoerde.

Debora werd vervolgens op 30 maart 1943 naar kamp Westerbork gebracht – strafbarak 66. Ze werd samen met haar moeder op 6 april op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor.

Holocaustslachtoffer, evenals haar moeder Bertha.

Joods monument en Stolperstein te Oldenzaal. 

Monument voor gevallen PTT medewerkers te Den Haag.

Hedeman-Zilversmit Bertha

hedeman-debora-1943

O34 Hedeman Debora_02

O34 Hedeman Debora_03