U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Harperink, Hendrikus Antonius

Harperink, Hendrikus Antonius

  • Geboren 09-11-1896 te Ootmarsum.
  • Overleden 29-11-1944 te Neuengamme, Duitsland – 48 jaar.
  • Z.v. Bernardus Johannes Antonius Harperink, koopman, en Janna Olde Grunder.

Het gezin Harperink woonde van februari 1909 tot februari 1913 aan het Schildvierendeel 26 te Ootmarsum. Daarna vertrokken ze naar Weerselo en in maart 1915 naar Hengelo.

Hennie werkte als winkelbediende, kelner en later als kok in Amsterdam, Bussum en Apeldoorn. Van juni tot september 1928 werkte hij als kelner bij hotel ‘Karel Gelink’, later hotel ‘Kampbeek Gelink’ genoemd, te Denekamp. Later woonde hij aan de Koekoekweg 87 in Hengelo.

Hij overleed in een ‘Aussenlager’ van het concentratiekamp Neuengamme aan de Spaldingstrasse 158 te Hamburg-Hammerbrook.

Over zeven etages van een oud kantoorgebouw werden daar vanaf oktober 1944 maar liefst 2000 gevangenen ondergebracht. Ze werden op wisselende locaties ingezet bij het puinruimen en het bergen van lijken in het zwaar gebombardeerde Hamburg of zelfs bij het onschadelijk maken van blindgangers. De loodzware arbeid op veelal levensgevaarlijke plaatsen deed het dodental sterk stijgen. Alleen al in november 1944 zijn 154 gevangenen gestorven. Men gaat uit van een totaal van 800 slachtoffers die naar het Hauptlager of naar de Ohlsdorfer Friedhof werden overgebracht.

Begraven: Nederlands ereveld te Hamburg-Ohlsdorf, vak 73, rij E nr. 17.

Harperink Hendrikus

Hotel “Karel Gelink” – Kampbeek

Harperink Hendrikus