U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Harperink, Hendrikus Antonius

Harperink, Hendrikus Antonius

  • Geboren 09-11-1896 te Ootmarsum.
  • Overleden 29-11-1944 te Neuengamme, Duitsland – 48 jaar.
  • Z.v. Bernardus Johannes Antonius Harperink, koopman, en Janna Olde Grunder.

Het gezin Harperink woonde sinds 1876 in Ootmarsum, waar hun negen kinderen zijn geboren. Van november 1903 tot februari 1909 woonden ze in Losser. Daarna woonden ze weer enkele jaren aan het Schildvierendeel 26 te Ootmarsum. In februari 1913 vertrokken ze naar Weerselo en in maart 1915 naar Hengelo.

Hennie was de jongste. Hij werkte als winkelbediende, kelner en later als kok in Amsterdam, Bussum, Apeldoorn en Winterswijk. Van juni tot september 1928 werkte hij als kelner bij hotel ‘Karel Gelink’, later hotel ‘Kampbeek Gelink’ genoemd, te Denekamp. Later woonde hij aan de Koekoekweg 87 in Hengelo.

Hij werd gevangengenomen omdat hij Joden geholpen had. Hij werd in september 1942 naar Duitsland gestuurd en verbleef in meerdere kampen. Hij overleed in een ‘Aussenlager’ van het concentratiekamp Neuengamme aan de Spaldingstrasse 158 te Hamburg-Hammerbrook.

Over zeven etages van een oud kantoorgebouw werden daar vanaf oktober 1944 maar liefst 2000 gevangenen ondergebracht. Ze werden op wisselende locaties ingezet bij het puinruimen en het bergen van lijken in het zwaar gebombardeerde Hamburg of zelfs bij het onschadelijk maken van blindgangers. De loodzware arbeid op veelal levensgevaarlijke plaatsen deed het dodental sterk stijgen. Alleen al in november 1944 zijn 154 gevangenen gestorven. Men gaat uit van een totaal van 800 slachtoffers die naar het Hauptlager of naar de Ohlsdorfer Friedhof werden overgebracht.

Begraven: Nederlands ereveld te Hamburg-Ohlsdorf, vak 73, rij E nr. 17.

Oorlogsmonument te Hengelo.

Harperink Hendrikus

Hotel ‘Karel Gelink’ – Kampbeek

Harperink Hendrikus