U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Frankenhuis, Herman

Frankenhuis, Herman

  • Geboren 23-10-1882 te Oldenzaal.
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 60 jaar.
  • Z.v. Salomon Frankenhuis, koopman, en Leentje Urbach.
  • Gehuwd in 1929 met Henriëtte Kats.

Herman was kantoorbediende in de Damastfabriek van de familie Bendien te Ootmarsum en woonde toen van september 1903 tot oktober 1909 bij de familie ten Brink-Duveen op K 146 (Keerweer 1) te Ootmarsum. Daarna vertrok hij weer naar Almelo.

Hij kwam uit een groot gezin dat in december 1892 naar Almelo verhuisde. Negen kinderen waren er in Oldenzaal geboren, waarvan er twee als baby overleden. Daarna zijn er er nog drie kinderen in Almelo geboren. Na zijn huwelijk woonde hij met zijn vrouw en twee kinderen aan het Molenkampspark 11 te Almelo. Zijn ouders overleden in 1931.

Herman en zijn gezin kwamen op 18 november 1942 naar kamp Westerbork. Ze werden op 24 november op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en zijn kinderen Salomon en Bernard. Als ook zijn broers en zussen Emma, Heintje, Kaatje, Eduard, Karel, Wilhelmina en Levie met hun gezinnen. Zijn zus Roosje was al voor de oorlog overleden, ook haar gezin is omgekomen. Zijn jongste zus Grietje heeft met haar man de oorlog overleefd. Van de familie van zijn vrouw zijn haar vader, een broer en een zus omgekomen.

Monument op de Joodse Begraafplaats en Stolpersteine te Almelo.

Gedenkplaat in de Stoomweverij te Nijverdal.

Oorlogsmonument te Almelo.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Frankenhuis Hermanten Brink LodewijkFrankenhuis Herman