U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Frank, Betje Boena geh. van Dam

Frank, Betje Boena geh. van Dam

  • Geboren 16-07-1875 te Ootmarsum.
  • Overleden 02-07-1943 te Sobibor, Polen – 67 jaar.
  • D.v. Salomon Frank, vleeschhouwer en caféhouder, en Kaatje Hedeman.
  • Weduwe van Levi van Dam, veehandelaar.

Het gezin Frank woonde aan de Grotestraat ter hoogte van het huidige hotel van der Maas. Ze kregen dertien kinderen, waarvan er vijf als baby overleden. Ze vertrokken in november 1889 naar Almelo en omstreeks 1911 naar Berlijn. In 1921 woonden ze aan de Eisenbahnstrasse 2 te Berlijn. Meerdere kinderen keerden terug naar Nederland.

Betje vertrok begin december 1917 vanuit Berlijn naar haar broer Bendix in Den Haag. Drie weken later trouwde ze daar met Levi van Dam, een weduwnaar met drie kinderen. Ze woonden eerst in Groningen, waar haar man in 1937 overleed. Betje woonde later in het Centraal Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis aan de Oosthaven 31 te Gouda.

Ze kwam op 10 april 1943 in kamp Westerbork. Ze werd op 29 juni op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst is omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar stiefzoon Adolf Louis. Haar zus Eliza en haar stiefkinderen Lodewijk en Elisabeth overleefden de oorlog, evenals haar broer Carel. Haar broers Bendix en Abraham emigreerden voor de oorlog met hun gezinnen naar Californië. Over haar zussen Frouwkje en Hester is niets bekend, waarschijnlijk waren ze al voor de oorlog overleden

Joods monument en Stolperstein te Gouda.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

O28 Frank Betje_02O28 Frank Betje_01