U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Camolese, Frank

Camolese, Frank

  • Geboren 22-08-1923 te Toronto.
  • Overleden 12-04-1945 te Ootmarsum – 21 jaar.
  • Z.v. Romolo en Esther Camolese geb. Turner uit Montreal, Canada.

Canadese soldaat bij het Royal Canadian Artillery 23 Field Regiment – Idnr. B/17378

Frank groeide op in Toronto. Zijn vader was in 1913 vanuit Italië naar Canada geëmigreerd, hij was arbeider. Zijn moeder was een Engelse weduwe met vijf kinderen. Haar man was omgekomen in de Eerste Wereldoorlog. Uit het huwelijk met Romolo werden Frank en zijn broer Ross geboren. Zijn moeder overleed in 1933, waarna zijn vader later met de kinderen verhuisde naar Montreal. Frank was machineoperator.

Hij kwam in februari 1942 in dienst en landde in juli 1944 in Normandië. In oktober 1944 leerde hij bij de bevrijding van Boxtel een Nederlands meisje kennen met wie hij serieuze toekomstplannen had.

Het regiment was op 12 april 1945 in de buurt van het Duitse Sogel en wilde zich na de gewonnen strijd verplaatsen, toen Frank een achtergelaten Schmeisser MG vond. Hij pakte het machinegeweer op om het weg te gooien, waarbij het wapen afging. Hij werd in zijn gezicht geraakt en zwaargewond overgebracht naar het Canadees Militair Hospitaal te Ootmarsum, waar hij is overleden.

Tijdelijk graf op de Kuiperberg te Ootmarsum tot april 1946. 

Begraven: Canadese Begraafplaats te Holten, vak X, rij G nr. 8.

Zijn halfbroer Eric, als beroepsmilitair opgeklommen tot captain, werd pas in 1950 geboren uit het tweede huwelijk van vader en heeft Frank dus nooit gekend. Hij heeft in 2009 en 2010 nog het graf in Holten bezocht. In 2016 bracht hij een bezoek aan Ootmarsum en Denekamp, waar hij het militair hospitaal, de plek van het tijdelijke graf en het oorlogsmonument bezocht. Ook bezocht hij opnieuw  het graf in Holten.

Onderscheiden met de Canadian Volunteer Service Medal met Clasp, de Defence Medal, de War Medal, de 1939-1945 Star, de France-Germany Star en de Good Conduct Service Chevron.

Graftekst: ‘A dear son, ever lovingly remembered by his dad and Ross.’

Zijn halfbroer Eric bij het monument