U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Brink ten, Maurits

Brink ten, Maurits

  • Geboren 27-11-1902 te Ootmarsum.
  • Overleden 15-03-1945 in Midden-Europa – 42 jaar.
  • Z.v. Alex ten Brink, slager, en Helena Hedeman.
  • Gehuwd in 1930 met Roosje Zilverberg.

Maurits werd geboren op K 26 (Schiltstraat 4) te Ootmarsum in een gezin met drie kinderen. In november 1916 vertrok het gezin naar Almelo, waar zijn moeder in 1933 overleed.

Hij woonde na zijn huwelijk aan de Hagengracht 10 te Almelo. Samen kregen ze twee kinderen. Hij had een winkel in galanterieën, damesmode en manufacturen onder de naam ‘Het Ventershuis’.

Maurits was met zijn vrouw en dochter ondergedoken bij de zusters Nieuwenhuis in Markelo. Zoon Alex werd na korte tijd elders ondergebracht. Ze werden verraden en op 3 juli 1944 gearresteerd. Ze kwamen op 14 juli in kamp Westerbork – strafbarak 67- terecht. Ze werden op 3 september op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar zijn vrouw en dochter kort na aankomst werden omgebracht.

In februari 1945 werd het kamp door de Russen bevrijd. De nazi’s hebben voor die tijd geprobeerd de gevangenen te verplaatsen naar andere kampen. Tijdens deze zogenaamde ‘dodenmarsen’ is Maurits ergens in Midden-Europa omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en dochter Henriette. En zijn vader Alex, zijn broer Lodewijk en zus Esthella met deels hun gezinnen. Zijn zoon Alex overleefde de oorlog. Van de familie van zijn vrouw zijn haar ouders en drie zussen omgekomen.

Monument op de Joodse Begraafplaats te Almelo.

Oorlogsmonument te Almelo.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Roosje ten Brink-Zilverberg

ten Brink Lodewijk