U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Brink ten, David

Brink ten, David

  • Geboren 14-01-1904 te Ootmarsum.
  • Overleden 23-07-1943 te Sobibor, Polen – 39 jaar.
  • Z.v. Mauritz ten Brink, veehandelaar, en Eliese Neter.
  • Gehuwd in 1930 met Johanna Winnik.

David groeide op aan de Walstraat 153 te Ootmarsum. Hij was de oudste van de vier kinderen. Zijn moeder Eliese overleed in 1924 op tragische wijze, zij maakte zelf een einde aan haar leven.

Van april 1920 tot november 1924 werkte hij als slagersknecht bij Elie Kan in Oldenzaal. Hij vertrok daarna naar zijn tante Vrouwtje ten Brink-Duveen in Amsterdam. David woonde later met zijn vrouw en zoon aan de Jodenbreestraat 40 te Amsterdam.

In het archief van de ‘Zentralstelle für jüdische Auswanderung’ ligt een lijst met namen van medewerkers van de Joodse Raad die mogelijk in aanmerking kwamen voor een tijdelijke vrijstelling van deportatie. Op deze lijst staat de naam van David ten Brink.

Maar op 4 maart 1943 werd ook hij met zijn gezin naar kamp Vught en op 20 juni naar kamp Westerbork gebracht. Ze werden op 20 juli op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn zoon Mauritz Jacob, zijn vader Mauritz, zijn zus Frederike en zus Henriëtte met haar gezin. Zijn broer Siegmund overleefde de oorlog. Van de familie van zijn vrouw zijn haar vader, een broer en drie zussen omgekomen.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Bos Sophia

Brink ten Mauritz

Eliese en Mauritz ten Brink met v.l.n.r. hun kinderen David, Frederike, Henriëtte en Siegmund