U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Brink ten, Henriëtte geh. van Hasselt

Brink ten, Henriëtte geh. van Hasselt

  • Geboren 18-10-1908 te Ootmarsum.
  • Overleden 21-09-1942 te Auschwitz, Polen – 33 jaar.
  • D.v. Mauritz ten Brink, veehandelaar, en Eliese Neter.
  • Gehuwd in 1941 met Henri van Hasselt, onderwijzer.

Ze groeide op aan de Walstraat 153 te Ootmarsum. Zij was de jongste van de vier kinderen. Haar moeder Eliese overleed in 1924 op tragische wijze, zij maakte zelf een einde aan haar leven.

Henriëtte woonde later met haar man aan de Preangerstraat 70 te Enschede, waar hij onderwijzer was aan de Joodse Westerschool.

Ze doken half augustus 1942 korte tijd onder in Beuningen om vervolgens naar Groningen te vluchten. Hier werden ze op 5 september gearresteerd bij binnenkomst van de trein in Groningen.

Na verhoor werden ze vanuit Groningen op 15 september naar kamp Westerbork gebracht. Ze werden op 18 september op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz. Direct na aankomst werd Henriëtte vergast. Als haar officiële sterfdatum geldt 21-09-1942. Volgens opgave van het Sterbebuch uit Auschwitz is haar sterfdag echter 08-10-1942. Er is zelfs tot op de minuut bekend wanneer ze haar dood heeft gevonden: om vijf voor half zes in de ochtend. Haar man overleed op 31-12-1942 te Auschwitz.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, haar vader Mauritz, haar broer David met zijn gezin en zus Frederike. Haar broer Siegmund overleefde de oorlog. Van de familie van haar man zijn z’n moeder en een broer omgekomen. Vier broers hebben de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Enschede. 

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

In 2016 verscheen over hen het boek ‘Bekentenissen van een stille man’ van Ron van Hasselt.

Brink ten Mauritz

Eliese en Mauritz ten Brink met v.l.n.r. hun kinderen David, Frederike, Henriëtte en Siegmund

brink-ten-henriette-geh-van-hasselt

ten Brink Henriëtte

ten Brink Henriette