U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Brink ten, Esthella Carolina geh. Cohen

Brink ten, Esthella Carolina geh. Cohen

  • Geboren 05-06-1904 te Ootmarsum.
  • Overleden 31-08-1942 te Auschwitz, Polen – 38 jaar.
  • D.v. Alex ten Brink, slager, en Helena Hedeman.
  • Gehuwd in 1924 met Simon Cohen, koopman.

Esthella werd geboren op K 26 (Schiltstraat 4) te Ootmarsum. Ze was de jongste van de drie kinderen. In november 1916 vertrok het gezin naar Almelo, waar haar moeder in 1933 overleed.

Ze woonde na haar huwelijk aan de Helmstraat 9 te Maastricht. Samen kregen ze vier kinderen. Ze hadden een winkel in confectie genaamd ‘Etage Cohen’. In januari 1939 verhuisden ze naar de Mauritslaan 110 te Lutterade-Geleen, waar ze ook een winkel hadden. Kerkelijk behoorde de familie bij de synagoge van Beek.

Op 25 augustus 1942 werden Joden in heel Limburg opgeroepen voor de ‘werkverschaffing’ in het Oosten. In Beek beslisten de meesten Joden om niet te gaan, ook in het gezin Cohen vonden hierover pittige discussies plaats. De stem van de gezagsgetrouwe vader Simon gaf de doorslag, men wachtte op de komst van de politieagenten. Zoon Gerrit, die fel had gepleit om onder te duiken, wachtte ook. Maar toen er op de deur werd geklopt, ontvluchtte hij alsnog. Via een dakraam bereikte hij het platte dak en de zolder van de buren. Daarna dook hij onder.

De rest van het gezin werd op 25 augustus 1942 uit Geleen weggevoerd en vanuit Maastricht naar kamp Westerbork gebracht. Ze werden op 28 augustus op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz. Esthella, haar man en dochters Frieda en Josephine werden kort na aankomst omgebracht. Zoon Henny is op 26-09-1942 in Auschwitz omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, de kinderen Frieda, Hennie en Josephine. En haar vader Alex en broers Maurits en Lodewijk met deels hun gezinnen. Zoon Gerrit overleefde de oorlog, hij  overleed in 1998 te Geleen. Van de familie van haar man zijn z’n moeder en twee zussen omgekomen. Eén zus heeft de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Geleen. 

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Ook vermeld op het graf van zoon Gerrit Cohen te Beek, Limburg.

ten Brink Esthella

Esthella samen met haar kinderen Henny, Gerrit, Josephine en Frieda

ten Brink Esthellaten Brink EsthellaBrink ten Esthella geh. Cohen

Brink ten Esthella