U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Brink ten, Esthella Carolina geh. Cohen

Brink ten, Esthella Carolina geh. Cohen

  • Geboren 05-06-1904 te Ootmarsum.
  • Overleden 31-08-1942 te Auschwitz, Polen – 38 jaar.
  • D.v. Alex ten Brink, slager, en Helena Hedeman.
  • Gehuwd in 1924 met Simon Cohen, koopman.

Esthella werd geboren op K 26 (Schiltstraat 4) te Ootmarsum. In november 1916 vertrok het gezin naar Almelo, waar haar moeder in 1933 overleed.

Ze woonde later met haar man en vier kinderen aan de Helmstraat 9 te Maastricht. Hier hadden ze een winkel in confectie genaamd ‘Etage Cohen’. In januari 1939 verhuisden ze naar de Mauritslaan 110 te Lutterade-Geleen, waar ze ook een winkel hadden. Kerkelijk behoorde de familie bij de synagoge van Beek.

Op 25 augustus 1942 werden Joden in heel Limburg opgeroepen voor de ‘werkverschaffing’ in het Oosten. In Beek beslisten de meesten Joden om niet te gaan, ook in het gezin Cohen vonden hierover pittige discussies plaats. De stem van de gezagsgetrouwe vader Simon gaf de doorslag, men wachtte op de komst van de politieagenten. Zoon Gerrit, die fel had gepleit om onder te duiken, wachtte ook. Maar toen er op de deur werd geklopt, ontvluchtte hij alsnog. Via een dakraam bereikte hij het platte dak en de zolder van de buren. Daarna dook hij onder.

De rest van het gezin werd op 25 augustus 1942 uit Geleen weggevoerd en vanuit Maastricht naar kamp Westerbork gebracht. Ze werden op 28 augustus op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz. Ze werden bijna allen kort na aankomst omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, de kinderen Frieda, Hennie en Josephine, haar vader Alex en broers Maurits en Lodewijk met deels hun gezinnen. Zoon Gerrit overleefde de oorlog, hij  overleed in 1998 te Geleen.

Joods monument en Stolpersteine te Geleen. 

Ook vermeld op het graf van zoon Gerrit Cohen te Beek, Limburg.

ten Brink Esthella

Esthella samen met haar kinderen Henny, Gerrit, Josephine en Frieda

ten Brink Esthella

Brink ten Esthella