U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Boucha, Henry Wilfred

Boucha, Henry Wilfred

  • Geboren 17-02-1914 te French Narrows Portage, Ontario.
  • Overleden 08-04-1945 te Ootmarsum – 31 jaar.
  • Z.v. Elmer Ernest en Nancy Jane Boucha geb. Beacham uit French Narrows Portage, Kenora, Ontario, Canada.
  • Gehuwd in 1942 Dolina Helen Boucha geb. Reith.

Canadese korporaal bij het Lake Superior Regiment (motor) RCIC – Idnr. H/42356

Henry was de oudste uit een vissersgezin met acht kinderen uit het afgelegen French Narrows Portage. Zijn vader was behalve visser ook vuurtorenwachter en had een kleine toeristencamping bij het meer. De jongens werkten als vissers en vissersgidsen en in de winter werd er houtgehakt.

Hij werd in juli 1942 samen met zijn broer Alex voor de dienst opgeroepen. Henry volgde de basistraining in Fort Arthur. Hij trouwde in augustus 1942 met een meisje uit zijn dorp, Dolina Helen Reith. Kort daarna moest hij vertrekken en werd ingedeeld bij het 3e Bataljon van de Royal Winnipeg Rifles. In maart 1943 vertrok hij naar Groot-Brittannië, waar hij werd ingedeeld bij het Lake Superior Regiment. Hij werd in juli 1944 naar Frankrijk gezonden en diende negen maanden in Europa. In augustus 1944 werd hij gepromoveerd tot Lance-korporaal en in februari 1945 tot korporaal.

Henry raakte op 8 april 1945 bij gevechten rond het Duitse Haren zwaargewond aan zijn nek. Hij werd overgebracht naar het Canadees Militair Hospitaal te Ootmarsum, maar was vóór aankomst reeds overleden.

Hij werd in eerste instantie in de oostelijke berm aan de Oostwal begraven.

Begraven: Canadese Begraafplaats te Holten, vak X, rij G nr. 6.

Monument voor het Lake Superior Regiment (motor) in Hillcrest Park, Thunder Bay, Canada.

Genoemd op het War Memorial te Kenora.

Onderscheiden met de Canadian Volunteer Service Medal met Clasp, de Defence Medal, de War Medal, de 1939-1945 Star en de France-Germany Star.

Graftekst: ‘Brave and chivalrous. To the end.’

O72 Boucha Henry_03