U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Bendien, Liebman Abraham (Alfred)

Bendien, Liebman Abraham (Alfred)

  • Geboren 15-06-1898 te Ootmarsum.
  • Overleden 11-06-1943 te Sobibor, Polen – 44 jaar.
  • Z.v. Alfred Bendien, directeur N.V. Twentsche Damastfabriek, en Marianne Cohen.
  • Gehuwd in 1934 met Anna Cohen.

Liebman Abraham, roepnaam Alfred, werd geboren op BK 363 (Denekamperstraat) te Ootmarsum in het huis bij de fabriek. Hij was de oudste van de twee kinderen, zijn zus Anna Estelle overleed in 1925 kort na haar huwelijk. Vanaf 1904 woonden ze aan de Grotestraat 4 te Ootmarsum. Zijn vader was toen nog manager van de N.V. Twentsche Damast-, Linnen- en Katoenfabriek te Ootmarsum.

In augustus 1916 vertrok het gezin naar Doorwerth, waar zijn moeder in 1919 overleed. Vader Alfred hertrouwde in 1921 met de weduwe Sientje Monnikendam. In mei 1925 verhuisden ze naar Almelo, waar zijn vader in 1929 overleed.

Liebman woonde na zijn huwelijk in 1934 met zijn vrouw Anna aan de Vrielinkslaan 22 te Almelo. Hij werd bedrijfsleider bij de N.V. Damast-, Linnen- en Katoenfabriek te Almelo. Zijn vrouw overleed in 1943 te Almelo.

Hij kwam met zijn zoon Alfred jr. op 9 april in kamp Vught en op 7 juni 1943 in kamp Westerbork. Ze werden de volgende dag al op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn zoon Alfred, zijn stiefmoeder Sientje Monnikendam en zijn stiefbroer Max. Van de familie van zijn vrouw zijn vier broers en twee zussen omgekomen.

Monument op de Joodse Begraafplaats en Stolpersteine te Almelo.

Oorlogsmonument te Almelo.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Bendien Liebman

Woning van Alfred aan de Grotestraat te Ootmarsum – witte huis

ten Brink Lodewijk