U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Aartsen, Pieter

Aartsen, Pieter

  • Geboren 21-09-1894 te Barneveld.
  • Overleden 10-12-1944 te Neuengamme, Duitsland – 50 jaar.
  • Z.v. Albertus Aartsen, aannemer, en Marretje van Wagensveld.
  • Gehuwd in 1922 met Hendrika Roelofsen.

Piet woonde als commies sinds maart 1924 op A 313 (Nieuwe Almelosestraat) te Ootmarsum. Hij vertrok in juni 1925 met zijn gezin naar Meppel.

Hij kwam uit een gezin met dertien kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Zijn vader had een aannemersbedrijf, dat zijn zonen zouden voortzetten. Pieter koos echter voor de douane. Zijn vader overleed in 1943 en zijn moeder in 1947 te Ede. Na zijn huwelijk woonden ze in Meppel en later aan de Werkhorst, toen gemeente Staphorst. Samen kregen ze vijf kinderen, de oudste overleed tot hun grote verdriet op driejarige leeftijd.

Piet werkte op het belastingkantoor te Meppel. Hij sloot zich in 1942 aan bij de Ordedienst (OD) en verrichtte daarnaast veel werkzaamheden voor de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Hij was betrokken bij de distributie van bonkaarten, valse papieren en het illegale blad Trouw.. Daarbij was zijn huis een ontmoetings- en vergaderplek voor de ondergrondse verzetsgroep in Meppel.

In de nacht van 30 op 31 augustus 1944 werden twintig inwoners uit de gemeente Staphorst gearresteerd, waaronder Piet Aartsen, als vergelding voor een aanslag op de commandant van het nabijgelegen kamp Beugelen. De Staphorsters werden afgevoerd naar kamp Amersfoort en op 8 september op transport gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme. Piet werd doorgestuurd naar het Hamburg-Fühlbüttel.

Hij overleed in de gevangenis te Fuhlsbüttel, één van de zwaarste subkampen van Neuengamme. Ook zijn broer Jan zat in het verzet, hij overleed in 1945 te Ede.

Begraven: Nederlands ereveld te Hamburg-Ohlsdorf, vak 73, rij F nr. 5.

Oorlogsmonument te Staphorst.

Aartsen Pieter

Het gezin Aartsen

Aartsen Pieter

Aartsen Pieter

O1 Aartsen Pieter_03