U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Wolff, Netta Levi Sala geh. Izaaks

Wolff, Netta Levi Sala geh. Izaaks

  • Geboren 02-03-1915 te Aurich, Duitsland.
  • Overleden 19-10-1942 te Auschwitz, Polen – 27 jaar.
  • D.v. Levi David Wolff, veekoopman, en Jette Julia Salomons.
  • Gehuwd in 1939 met Emanuel Izaaks, huisknecht.

Netta was van november 1935 tot september 1936 dienstbode bij haar oma Senetta Salomons-ten Brink. Ze kwam uit een gezin met zeven kinderen, waarvan er twee jong overleden. Ze was een dochter van Jette Salomons, die in 1926 overleed. Netta vertrok daarna naar Antwerpen en later naar Rotterdam.

Ze woonde met haar man en twee zoons aan de van Weelstraat 30a te Rotterdam. Hier woonden ook haar zus Marianne en haar man Samuel Salomons. Samuel was een zoon van de in Denekamp geboren Meijer Salomons. Ook haar vader woonde sinds januari 1938 bij hen in Rotterdam. In oktober 1940 vertrok hij naar Meppel en later naar Dedemsvaart.

Netta en haar gezin kwamen op 28 juli 1942 naar kamp Westerbork. Ze werden op 16 oktober op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Netta en de kinderen kort na aankomst werden omgebracht.

Haar man overleed op 31-03-1944 ergens in Midden-Europa. Mogelijk behoorde hij tot de Koselgroep. Deze trein stopte namelijk bij Kosel, 80 kilometer voor Auschwitz-Birkenau. Hier werden Joodse mannen tussen de 16 en 50 jaar uit de trein gehaald om in verschillende werkkampen dwangarbeid te verrichten. Zijn genoemde overlijdensdatum is een fictieve. Als de sterfdatum niet precies duidelijk was, werd na de oorlog gekozen voor de laatste dag van de maand waarin nog iets van de overledene vernomen was.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, haar kinderen Salomon en Levi, haar vader en haar zus Marianne met haar gezin. Haar broers Karl, David en Max, en haar zus Gertrud vluchtten naar de Verenigde Staten en overleefden de oorlog. Ze woonden later allen in San Diego, Californië.

Joods monument te Rotterdam en Stolpersteine te Aurich.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Wolff Netta geh. Izaaks