U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Veld in het, Leonardus Gerhardus

Veld in het, Leonardus Gerhardus

  • Geboren 17-04-1930 te Overdinkel.
  • Overleden 10-04-1945 te Oldenzaal – 14 jaar.
  • Z.v. Johannes Bernardus in het Veld, textielarbeider, en Geertruida Poorthuis.

Het gezin in het Veld woonde sinds april 1939 aan de Brandlichterweg 22 te Denekamp. Leo was de jongste van de vijf kinderen.

Hij liep op 8 april met zijn vriendje vanaf de Brandlichterweg naar de Nordhornsestraat als er plotseling vanuit het niets een schot valt. De kogel treft Leo in de buik. Hij werd naar het ziekenhuis in Oldenzaal gebracht, waar hij een paar dagen later overleed. Het bleek later een door onachtzaamheid afgevuurde en verdwaalde kogel van een B.S.’er te zijn. De juiste toedracht is nooit bekend geworden.

Zijn moeder verbleef op dat moment in Mill bij Nijmegen. Ze ging, een paar dagen voor de slag om Arnhem, op bezoek bij haar net bevallen dochter. Vanwege de hevige gevechten was het, ondanks meerdere pogingen, onmogelijk om weer in Denekamp te komen. Uiteindelijk verbleef ze er bijna acht maanden. In Mill hoorde zij via het Rode Kruis dat zij zo snel mogelijk moest terugkeren in verband met de toestand van Leo. Hoewel het vervoeren van burgers door militairen streng verboden was, werd er toch wat geregeld. Maar op het moment dat een Engelse militair haar op kwam halen, was haar zoon reeds overleden. Omdat er in vele delen van Nederland totale chaos heerste, moest de terugreis via Kleef in Duitsland, hetgeen een hachelijke onderneming werd.

Zij redde het uiteindelijk net niet om vóór de begrafenis terug te zijn. Toen zij in Denekamp aankwam, was iedereen al op het kerkhof. Ze wilde haar zoon nog één keer zien om afscheid te nemen maar haar verzoek werd niet ingewilligd, de kist werd niet meer geopend. Een onbeschrijflijk drama heeft zich daarna afgespeeld.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Denekamp.

in het Veld Leonardus