U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Süskind, Evaline geh. van Essen

Süskind, Evaline geh. van Essen

  • Geboren 05-10-1906 te Schüttorf, Duitsland.
  • Overleden 11-02-1944 te Auschwitz, Polen – 37 jaar.
  • D.v. Samson Suiskind, koopman, en Roza Helena Goedhart.
  • Gehuwd in 1929 met Levie van Essen, slager.

Evaline was een verre nicht van Abraham Suskind en Rika Hamberg. Ze woonde van februari 1925 tot april 1927 bij hen in, waarna ze naar Enschede vertrok. Ze kwam uit een gezin met zes kinderen. Het hele gezin was ondertussen naar Enschede verhuisd, waar haar vader in 1936 overleed.

Ze woonde met haar man en hun twee kinderen aan de Diezerstraat 36 te Enschede. Ze waren ondergedoken, Evaline werd in januari 1944 gearresteerd.

Evaline kwam op 28 januari 1944 in kamp Westerbork – strafbarak 67. Ze werd op 8 februari op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz.

Holocaustslachtoffer, evenals haar broers Samuel en Alfred en zus Henriette met hun gezinnen. Haar man en haar twee kinderen overleefden de oorlog, evenals haar broer Hermann en zus Sophie met haar gezin. Van de familie van haar man zijn z’n ouders en een broer en zus omgekomen, één zus heeft de oorlog overleefd. Levie van Essen trouwde later met Hendrika Elisabeth de Lange, weduwe van oorlogsslachtoffer Hein Joseph  Lindeman. Samen kregen ze nog dochter Eveline.

Joods monument en Stolperstein te Enschede. 

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.