U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Spanjar, Mozes

Spanjar, Mozes

  • Geboren 05-04-1903 te Rijssen.
  • Overleden 09-07-1943 te Sobibor, Polen – 40 jaar.
  • Z.v. Karel Spanjar, koopman, en Sara Cohen.
  • Gehuwd rond 1938 met Bela Dormits.

Mozes woonde van oktober 1927 tot februari 1928 bij Abraham Suskind. Daarna vertrok hij naar Rijssen. Hij was slager. Hij was de zesde uit een gezin met negen kinderen. Zijn moeder overleed in 1931 en zijn vader in 1940.

Hij woonde met zijn vrouw en zoontje Karel aan de Van Delenstraat 15 te Nijkerk.  

In 1938 kwam hij als hulpkeurmeester in dienst bij de gemeente en was daarmee de enige Joodse ambtenaar te Nijkerk. In november 1940 kwam er een beschikking dat alle personen van ‘Joodsen Bloede’ werden ontheven uit overheidsdienst. Hij hielp sinds januari 1942 bij de opvoeding van minderjarigen voor de Vereniging van Joodse Gezinsverzorging. Hierdoor kregen ze uitstel van transport.   

Mozes kwam met zijn gezin op 9 april 1943 alsnog in kamp Vught. Hij kwam op 3 juli in kamp Westerbork – barak 62 – en werd op 6 juli op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor. Zijn vrouw en zoon Karel kwamen al op 7 juni 1943 vanuit kamp Vught naar Westerbork. Ze vertrokken op 8 juni met het beruchte kindertransport – met 3000 personen het grootste transport van Joden vanuit Nederland – naar kamp Sobibor, waar ze meteen na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn zoontje Karel, en zijn broers en zussen Sophia, Esther, Rosa, Sara en Frits met hun gezinnen. Zijn broers Sallie en David overleefden met hun gezinnen de oorlog. Van de familie van zijn vrouw zijn haar ouders, een broer en drie zussen omgekomen.

Joods monument en Stolpersteine te Nijkerk.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Spanjar Mozes