U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Spanjar, Mozes

Spanjar, Mozes

  • Geboren 05-04-1903 te Rijssen.
  • Overleden 09-07-1943 te Sobibor, Polen – 40 jaar.
  • Z.v. Karel Spanjar, koopman, en Sara Cohen.
  • Gehuwd rond 1938 met Bela Dormits.

Mozes was slager en woonde van oktober 1927 tot februari 1928 bij Abraham Suskind. Hierna vertrok hij naar Rijssen.

Hij woonde met zijn gezin aan de Van Delenstraat 15 te Nijkerk.  

In 1938 kwam hij als hulpkeurmeester in dienst bij de gemeente en was daarmee de enige Joodse ambtenaar te Nijkerk. In november 1940 kwam er een beschikking dat alle personen van ‘Joodsen Bloede’ werden ontheven uit overheidsdienst. Hij hielp sinds januari 1942 bij de opvoeding van minderjarigen voor de Vereniging van Joodse Gezinsverzorging. Hierdoor kregen ze uitstel van transport.   

Mozes kwam met zijn gezin op 9 april 1943 alsnog in kamp Vught. Hij kwam op 3 juli in kamp Westerbork – barak 62 – en werd op 6 juli op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor. Zijn vrouw en zoon Karel kwamen al op 7 juni 1943 vanuit kamp Vught naar Westerbork. Ze vertrokken op 8 juni met het beruchte kindertransport – met 3000 personen het grootste transport van Joden vanuit Nederland – naar kamp Sobibor, waar ze meteen na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn zoon Karel, en zijn broers en zussen Sophia, Esther, Rosa, Sara en Frits met hun gezinnen. Zijn broers Sallie en David overleefden met hun gezinnen de oorlog.

Joods monument en Stolpersteine te Nijkerk.

Spanjar Mozes