U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Smit, Tjerk

Smit, Tjerk

  • Geboren 09-10-1918 te Noord Deurningen.
  • Overleden 03-05-1945 bij Neuengamme, Duitsland – 26 jaar.
  • Z.v. Jakob Smit, commies, en Etje Vinkers.
  • Gehuwd met Elizabeth Helena Maters.

Hij werd geboren te Noord Deurningen nr. 56. In februari 1921 vertrok het gezin naar Enschede. In verband met het werk van zijn vader verhuisde het gezin regelmatig. Van april 1924 tot augustus 1926 woonden ze in Ootmarsum, waarna het gezin naar Budel vertrok.

Tjerk woonde met zijn vrouw en zoontje Jakob aan de Savornin Lohmanlaan 5a te Groningen. Hij was ambtenaar op het arbeidsbureau en actief  in het verzet bij de verzetsgroep de Groot en de Vonk.

Hij werd op 24 februari 1944 gearresteerd door de S.D. Via de strafgevangenis van Groningen kwam hij in mei 1944 in kamp Vught. Van hieruit werkte hij nog twee weken in het buitencommando Venlo. De buitencommando’s verrichtten onder meer constructie- en reparatiewerkzaamheden op vliegvelden. Vervolgens werd hij vanuit Vught naar het concentratiekamp Sachsenhausen gestuurd en later naar kamp Neuengamme.

Hij is omgekomen bij het Engelse bombardement op de Cap Arcona in de Lübecker Bocht bij Neuengamme. Na twee jaar van onzekerheid ontving zijn vrouw in juli 1947 zijn overlijdensbericht. Bij deze ramp kwamen ruim 270 Nederlanders om het leven, voornamelijk verzetsmensen, maar ook een aantal uit Putten weggevoerde mannen.

Begraven: zeemansgraf.

Cap Arcona-monument te Neustadt in Holstein, Duitsland.

smit-tjerk-1945-monument-neustad

smit-1945-foto-verzetskaart

smit-tjerk-1947-juli-22

smit-tjerk-2