U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Smit, Tjerk

Smit, Tjerk

  • Geboren 09-10-1918 te Noord Deurningen.
  • Overleden 03-05-1945 bij Neuengamme, Duitsland – 26 jaar.
  • Z.v. Jakob Smit, commies, en Etje Vinkers.
  • Gehuwd met Elizabeth Helena Maters.

Tjerk werd geboren te Noord Deurningen nr. 56 als tweede in een gezin met vijf kinderen. In februari 1921 vertrok het gezin naar Enschede. In verband met het werk van zijn vader verhuisde het gezin regelmatig. Sinds april 1924 woonden ze op A 299 te  Ootmarsum, waar zijn vader werkte aan de Laagse Paal. In augustus 1926  vertrok het gezin naar Budel.

Hij woonde met zijn vrouw aan de Savornin Lohmanlaan 5a te Groningen, waar hun zoon Jakob werd geboren. Tjerk was ambtenaar op het arbeidsbureau en actief  in de verzetsgroep de Groot en de Vonk. 

Hij werd op 24 februari 1944 gearresteerd door de S.D. Via de strafgevangenis van Groningen kwam hij in mei 1944 in kamp Vught. Van hieruit werkte hij nog twee weken in het buitencommando Venlo. De buitencommando’s verrichtten onder meer constructie- en reparatiewerkzaamheden op vliegvelden. Vervolgens werd hij vanuit Vught naar het concentratiekamp Sachsenhausen gestuurd en later naar kamp Neuengamme.

Hij is omgekomen bij het Engelse bombardement op de Cap Arcona in de Lübecker Bocht bij Neuengamme. Na twee jaar van onzekerheid ontving zijn vrouw in juli 1947 zijn overlijdensbericht. Bij deze ramp kwamen ruim 270 Nederlanders om het leven, voornamelijk verzetsmensen, maar ook een aantal uit Putten weggevoerde mannen.

Begraven: zeemansgraf.

Cap Arcona-monument te Neustadt in Holstein, Duitsland.

smit-tjerk-1945-monument-neustad

smit-1945-foto-verzetskaart

smit-tjerk-1947-juli-22

smit-tjerk-2