U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Roozendaal-Roozendaal, Johanna

Roozendaal-Roozendaal, Johanna

  • Geboren 19-03-1871 te Denekamp.
  • Overleden 14-05-1943 te Sobibor, Polen – 72 jaar.
  • D.v. Ephraïm Roozendaal, koopman, en Hendrina Elkus.
  • Weduwe van Salomon Roozendaal, koopman.

Haar ouders verhuisden in juni 1882 met hun gezin naar Nordhorn. Johanna was de oudste uit een gezin met zes kinderen, waarvan er twee doodgeboren waren. Haar moeder overleed in 1910 en haar vader in 1920.

Johanna was in 1906 gehuwd. Ze woonde met haar gezin aan de Burgemeester Bloemersstraat 9 te Borculo, waar ze een winkel in manufacturen hadden. Haar man overleed in 1938. Later woonde ze bij haar zoon Abraham, die met zijn gezin in dezelfde straat op nummer 5 woonde. Ze was een schoonzus van Bertha Roozendaal-Eichenwald.

Ze kwam op 19 april 1943 in kamp Vught en op 9 mei in kamp Westerbork – barak 58. Ze werd op 11 mei op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor. Zij werd kort na aankomst omgebracht. Haar zoon Abraham ging met zijn gezin op 25 mei 1943 op transport naar Sobibor, ook zij zijn kort daarna omgebracht. Zoon Ephraim was al op 16 oktober 1942 weggevoerd, hij overleed op 28-02-1943 te Auschwitz.

Holocaustslachtoffer, evenals haar kinderen Ephraïm en Abraham. Haar zoon Mozes en haar zus Theodora overleefden met deels hun gezinnen de oorlog. Theodora overleed in 1946 te Enschede.

Haar broers Mozes en Salomon waren al voor de oorlog overleden. Hun gezinnen zijn grotendeels omgebracht, waaronder Salomon’s echtgenote Bertha Eichenwald en hun kinderen Ernst en Jenny, die toen in Ootmarsum woonden. Van de familie van haar man zijn een broer en vier zussen omgekomen.

Oorlogsmonument en Stolpersteine te Borculo. 

Monument op de Joodse Begraafplaats. 

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Johanna Roozendaal-Roozendaal

Johanna met haar man

Roozendaal-Roozendaal Johanna

Roozendaal Johanna