U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Romijn, Grietje geh. Achtsteribbe

Romijn, Grietje geh. Achtsteribbe

  • Geboren 16-05-1894 te Leeuwarden.
  • Overleden 21-09-1942 te Auschwitz, Polen – 48 jaar.
  • D.v. Jonas Romijn, koopman, en Schoontje Polak.
  • Gehuwd in 1919 met Abraham Achtsteribbe, koopman.

Grietje woonde samen met haar zus Dientje van februari 1909 tot mei 1909 bij de familie Salomons-Kleffmann in Denekamp. Daarna was ze dienstbode bij Nathan Zwartz in Oldenzaal. Ze vertrok in november 1909 naar Delden.

Ze was de vijfde uit het gezin met acht kinderen, dat eerst in Leeuwarden woonde en later in Amsterdam. Haar moeder werd in 1907 opgenomen in een Krankzinnigengesticht. Alle kinderen werden toen elders ondergebracht. Ze verbleven ook regelmatig in armengestichten te Amsterdam. Grietje zat vanaf 1913 twee jaar in een tehuis voor volwassen blinden. Mogelijk was ze al vanaf haar geboorte blind. Haar moeder overleed in 1911, waarna vader hertrouwde met Dina Rubens. Vader overleed in 1919.

Ze kreeg samen met haar man elf kinderen, waarvan er drie jong overleden. Ze woonden lange tijd in Rotterdam en vanaf 1941 aan de Rapenburgerstraat 20h te Amsterdam. 

Grietje en op één na haar hele gezin kwamen op 17 september 1942 in kamp Westerbork. Ze werden de volgende dag al op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Grietje kort na aankomst met vier van haar kinderen werd omgebracht. Dochter Schoontje was al in juli afgevoerd, zij overleed op 30-09-1942 in Auschwitz. Haar man overleed hier op 31-12-1942 samen met de twee andere kinderen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, haar kinderen Jonas, Schoontje, Willem, Esther, Clara, Gerrit en Bernard. Ook haar broers en zussen Victor, Machiel, Dientje, Abraham en David met hun gezinnen en haar stiefmoeder zijn omgekomen. Dochter Beatrix was reeds voor de oorlog overleden. Haar zussen Sara en Klaartje met hun gezinnen overleefden de oorlog. Van de familie van haar man zijn twee broers en twee zussen omgekomen.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Romijn Grietje