U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Romijn, Dientje geh. Gobets

Romijn, Dientje geh. Gobets

  • Geboren 18-01-1897 te Amsterdam.
  • Overleden 09-07-1943 te Sobibor, Polen – 46 jaar.
  • D.v. Jonas Romijn, koopman, en Schoontje Polak.
  • Gehuwd in 1917 met Jacob Gobets, coupeur en tailleur.

Dientje woonde samen met haar zus Grietje van februari 1909 tot mei 1909 bij de familie Salomons-Kleffmann te Denekamp. Daarna woonde ze bij de familie Bos-Noach in Oldenzaal. Ook haar broers Abraham en David woonden hier. Ze vertrok in november 1909 naar Amsterdam.

Ze was de zesde uit het gezin met acht kinderen, dat eerst in Leeuwarden woonde en later in Amsterdam. Haar moeder werd in 1907 opgenomen in een Krankzinnigen-gesticht. Alle kinderen werden toen elders ondergebracht. Ze verbleven ook regelmatig in armengestichten te Amsterdam. Hun moeder overleed in 1911, waarna vader hertrouwde met Dina Rubens. Vader overleed in 1919.

Ze woonden na hun huwelijk in Den Helder en later aan de Veeteeltstraat 104a te Amsterdam. Samen kregen ze twee kinderen.

Dientje en haar man kwamen op 2 april 1943 in kamp Vught en op 2 juli in kamp Westerbork – barak 55. Ze werden op 6 juli op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Hun zoon John was al op 14-10-1942 te Mauthausen overleden

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, haar zoon John, en haar broers en zussen Victor, Machiel, Grietje, Abraham en David met hun gezinnen en haar stiefmoeder. Haar zoon Abraham en haar zussen Sara en Klaartje met hun gezinnen overleefden de oorlog. Van de familie van haar man zijn z’n moeder, vier broers en twee zussen omgekomen.

Monument op de Dam en Stolpersteine te Amsterdam.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Romijn Dientje geh. Gobets

Romijn Dientje