U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Long, Frank Hugh (Lofty)

Long, Frank Hugh (Lofty)

  • Geboren 16-06-1916 te Masterton, Nieuw-Zeeland.
  • Overleden 13-03-1941 te Noord Deurningen – 24 jaar.
  • Z.v. William Hugh en Amy Amelia Long geb. Reid uit Masterton, Nieuw-Zeeland.
  • Gehuwd in 1940 met Margaret Eva Long geb. Rainey.

102e Squadron – Royal Air Force. Flight Lieutenant (piloot) – Idnr. 36190

Frank groeide op in Masterton. Zijn vader was een Engelse immigrant. Hij bezat meerdere slagerijen in Masterton. Frank vertrok in mei 1939 naar Engeland en nam dienst bij de Royal Air Force, waarna hij werd gestationneerd op de RAF-basis Driffield.

Hij was als navigator, samen met piloot Gray, in november 1939 bezig met een verkenningsvlucht boven vijandig gebied. Tijdens de vlucht kwamen ze in een sneeuwstorm terecht en er ontstond veel ijs op het vliegtuig, bovendien kwamen ze in afweervuur terecht. Door de weersomstandigheden was het toestel nauwelijks te besturen, waarbij ook het radiocontact nog uit viel. Tijdens de 550 kilometer lange retourvlucht boven zee in zeer zware stortbuien was het grotendeels aan de deskundigheid, de moed en de uitmuntende samenwerking tussen Gray en Long te danken dat het vliegtuig en de bemanning veilig werden teruggebracht.

In oktober 1940 trouwde hij met Margaret Rainey. Zij diende zelf ook bij de Engelse luchtmacht als lid van het vrouwencorps (WAAF) en had mede de taak als piloot lege bommenwerpers en transportvliegtuigen naar diverse vliegvelden in Engeland te vliegen. Margaret is na het verongelukken van Frank hertrouwd met Sandy Robinson. In 1977 heeft ze het graf nog bezocht.

Begraven: Protestante Begraafplaats te Denekamp.

Onderscheiden met het ‘Distinguished Flying Cross’, de War Medal, de 1939-1945 Star en de Europa Star.

D187 Long Frank_03