U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Leisink, Augustinus Bernardus

Leisink, Augustinus Bernardus

  • Geboren 15-12-1908 te Breklenkamp.
  • Overleden 22-03-1945 te Nijverdal – 36 jaar.
  • Z.v. Johannes Antonius Leisink, onderwijzer, en Martina Cornelia Carolina de Haan.
  • Gehuwd in 1940 met Anna Jacoba Aalbers.

Hij werd geboren te Breklenkamp waar zijn vader onderwijzer was. Het gezin verhuisde in juli 1909 naar Bergh-Stokkum, waar zijn vader hoofdonderwijzer werd. Ze kregen samen veertien kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Zijn ouders overleden begin 1945 te Hummelo en Keppel.

Augustinus was hoofdonderwijzer aan de R.K. school te Nijverdal. Hij woonde met zijn vrouw en drie kinderen aan de Spijkerweg 35.

Hij is omgekomen bij het geallieerde bombardement op Nijverdal, evenals zijn enig dochtertje Hannie. Deze vliegtuigen hadden hun doel in Duitsland niet bereikt en kregen de opdracht een gelegenheidsbombardement op een kruispunt van wegen en/of spoorlijnen uit te voeren. Ze kozen voor Nijverdal. Er vielen 74 doden en vele gewonden.

August werd getroffen door de tweede bomaanval toen hij met zijn dochtertje op de fiets voor een winkel aan de Rijssensestraat stond te wachten. Zijn vrouw was daar met hun zoontje naar binnen gegaan om een paar bonnen af te leveren. Omdat zijn vrouw ook haar enige dochter Hannie had verloren, heeft ze haar jongste zoon jarenlang als meisje gekleed en ook de haren gekapt als een meisje. Vaak gingen ze samen naar het graf om daar uiting te geven aan haar verdriet.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Nijverdal, herbegraven Begraafplaats Jonkerbos te Nijmegen.

Monument voor bombardementsslachtoffers te Nijverdal. 

Leisink Augustinus Bernardus

Leisink Augustinus

Leisink AugustinusLeisink Augustinus B