U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Krug, Age Jacobus

Krug, Age Jacobus

  • Geboren 28-11-1920 te Leeuwarden.
  • Overleden 18-12-1944 te Lahde-Minden, Duitsland – 24 jaar.
  • Z.v. Johann Krug, belastinginspecteur, en Gelbrigje Salverda.

Het gezin Krug kwam in augustus 1921 vanuit Leeuwarden naar Denekamp nr. 258. Ze vertrokken in oktober 1922 naar Enschede. Age was de oudste uit een gezin met vier kinderen. Hij woonde later aan de Edisonstraat 12 te Enschede. Hij was ambtenaar bij het G.A.B. Hengelo, afdeling Oldenzaal.

Om mensen te behoeden voor de dwangarbeid pleegde hij fraude met Z-kaarten (Zurückstellung). Hij verschafte ze papieren met handtekeningstempels, waarop vermeld stond dat ze waren afgekeurd voor dwangarbeid, dan wel dat ze in Nederland werkzaam waren voor de Wehrmacht. Lukte dat niet, dan liet hij ze onderduiken en verzorgde de levensmiddelenbonnen, stamkaarten en persoonsbewijzen. Ook verspreidde hij de illegale krant ‘Trouw’ en was lid van de Ondergrondse.  

Hij op 26 augustus 1944 door de S.D. in het G.A.B.-kantoor te Enschede gearresteerd. Op 21 september 1944 werd hij overgebracht naar het Arbeitserziehungslager te Lahde, Kreis Minden. Hij heeft hier slechts één week gewerkt, daarna kwam hij in het ziekenhuis van het strafkamp. Hier is hij aan ondervoeding en dysenterie overleden.

Begraven: Ostarbeiter Friedhof te Bierde, Kreis Minden.

Monument op het Nederlands ereveld te Düsseldorf. 

Gedenksteen van het G.A.B. op de Oude Algemene Begraafplaats te Hengelo.

Gedenksteen te Lahde-Minden.

 

 

 

 

 

Krug AgeKrug Age J.Krug Age

Krug Age