U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Klaveren van, Abraham

Klaveren van, Abraham

  • Geboren 29-05-1909 te Rhenen.
  • Overleden 27-08-1943 te Birkenau, Duitsland – 34 jaar.
  • Z.v. Joseph van Klaveren, veehandelaar, en Magdalena Haas.
  • Gehuwd in 1940 met Marlina Prins.

Abraham was bakker. Hij werkte in juni en juli 1931, komend vanuit Enschede, bij banketbakker Abraham Weijel aan de Meddoschestraat 16 te Winterswijk. Hierna vertrok hij naar zijn ouders in Rhenen. Hij kwam uit een gezin met zes kinderen. Zijn vader overleed in 1936.

Hij woonde van oktober 1931 tot december 1932 bij zijn broer Mozes aan de Oldenzaalschestraat 4 te Denekamp. Daarna vertrok hij weer naar de Deurningerstraat 118 te Enschede, waar hij werkte bij brood- en banketbakker Levie Gompers.

Hij woonde later met zijn vrouw en zoontje aan de Trompenburgstraat 125 I te Amsterdam. Door zijn functie als medewerker van de brooddistributie kregen ze uitstel van transport.

Abraham en zijn vrouw kwamen op 7 augustus 1943 alsnog in kamp Westerbork – strafbarak 67. Ze kwamen waarschijnlijk in de strafbarak omdat hun zoontje was ondergedoken. Op 24 augustus werden beiden op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Zijn vrouw stierf op 1 april 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn moeder en zijn broers Mozes en Jacob met hun gezinnen. Zijn zoontje Joseph overleefde de oorlog, evenals zijn broer Benjamin en zus Kaatje met deels hun gezinnen. Van de familie van Marlina zijn haar ouders, haar broer Abraham en haar zus Anna met hun gezinnen omgekomen.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Lievendag Herman