U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Kain, Hilde

Kain, Hilde

  • Geboren 18-03-1925 te Lommersum, Duitsland.
  • Overleden 1942 te Minsk, Rusland.
  • D.v. Wilhelm Kain, textielkoopman, en Josefine Frank.

Hilde wordt genoemd in een brief van het vluchtelingcomité. Hierin wordt vermeld dat zij sinds eind 1940 bij de familie Mauritz ten Brink en Else Frank verblijft.

Hilde was een dochter van Else’s zuster Josefine. Het gezin Kain woonde aan de Schweinemarkt 7 te Lommersum, hier hadden ze een goed lopende textielzaak. Haar vader was tevens de oprichter van de Sportverenigung in Lommersum. Toen haar vader tijdens de Kristallnacht werd gearresteerd was Hilde bij familie in Nederland. Na zijn vrijlating verhuisden ze naar de Lutticher Strasse 30 te Keulen.

In Nederland verbleef Hilde onder andere in het K.L. Smit-Oord op de Zandbergen te Losser, een vakantieoord dat van januari 1939 tot eind augustus 1939 werd gebruikt voor Joodse vluchtelingskinderen uit Duitsland. Verder verbleef ze korte periodes in onder andere Huize Kraaybeek te Driebergen en op meerdere opvangplekken te Amsterdam.

Hilde werd op 20 juli 1942 samen met haar familie vanuit Keulen naar Maly Trostenez bij Minsk gedeporteerd, waar ze meteen na aankomst naar een bos werden gebracht en doodgeschoten.

Holocaustslachtoffer evenals haar ouders en haar zus Gerta.

Stolpersteine te Lommersum.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Kain Hilde

K.L. Smit-Oord te Losser