U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Joling, Jan

Joling, Jan

  • Geboren 28-08-1900 te Gieten.
  • Overleden 12-05-1940 te Rotterdam – 39 jaar.
  • Z.v. Berend Joling, landbouwer, en Grietje Bos.
  • Gehuwd in 1928 met Dina Wiebing. 

Jan was commies en woonde van augustus 1925 tot januari 1928 in Denekamp. Hij was kostganger bij de familie Nijhuis op DD 237. Daarna vertrok hij naar Tilburg.

Na zijn huwelijk bleven ze in Tilburg wonen, waar hun twee kinderen werden geboren. In maart 1937 verhuisden ze naar de Riederlaan 87b te Rotterdam, in de wijk Feyenoord. Ook hier werkte hij als commies.

Al voor het grote bombardement van 14 mei woedde de strijd om de Maasbruggen. Op het Noordereiland zat de bevolking al sinds het begin van deze strijd min of meer gegijzeld tussen de Duitse troepen. Ze mochten het eiland niet verlaten en de voedselsituatie werd nijpend. De Duitsers dreigden plunderaars dood te schieten om de orde te bewaren. Ondertussen bleven de Britten en Nederlanders vliegveld Waalhaven bombarderen.

Op Pinksterzondag, 12 Mei 1940 werden ’s middags door Duits kanonvuur vanaf het Noorder Eiland het Maasstation, het station Delftse Poort, de Marinierskazerne aan het Oostplein, het Beurstation Haringvliet en verschillende woonhuizen in brand geschoten. Het is aannemelijk dat hij hierbij is omgekomen.

Begraven: Algemene Begraafplaats te Beilen.

Monument: De verwoeste stad te Rotterdam.

Joling Jan

Joling Jan

Joling Jan