U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Jansma, Tieke

Jansma, Tieke

  • Geboren 11-10-1913 te Haulerwijk.
  • Overleden 12-01-1945 te Amsterdam – 31 jaar.
  • D.v. Geert Jansma, commies, en Tetje Klos.

Het gezin woonde van juni 1914 tot oktober 1915 op nr. 34 te Denekamp, waar haar vader sinds januari 1913 als commies werkte. Tieke werd na het huwelijk in mei 1914 erkend. Daarna vertrokken ze naar Lonneker, waar haar zus Geertje werd geboren. Later verhuisden ze naar Haaksbergen, waar haar moeder in 1919 overleed.

Tieke had voor onderwijzeres geleerd en volgde, bij gebrek aan werk, nog een opleiding tot verpleegster. Ze werkte daarna op de lagere school de Gortershoek te Zaandijk. Daar woonde ze bij de familie Rijpstra aan de Meidoornstraat 2, waar ze samen met hen Joodse onderduikers verzorgde.

Na haar verhuizing naar de Nieuwe Prinsengracht 90 te Amsterdam, besloot ze wederom onderduikers te helpen. Zo liet ze twaalf Joodse mensen in haar huis onderduiken, al die tijd gaf Tieke ze voedsel en verzorging. Toen een van hen tijdens de Hongerwinter erin slaagde om wat paling op de kop te tikken, bleek deze te zijn besmet. Iedereen kreeg hierdoor tyfus. Terwijl de anderen genazen, was Tieke de enige die hieraan op 12 januari 1945 overleed.

Ook Klara Rothenberg, een Palestina-pionier die in 1940 te Hasselo woonde, zat bij haar ondergedoken. Na het overlijden van Tieke, op wiens begrafenis ze nog was, bleef ze met enkele anderen in haar huis ondergedoken tot de bevrijding in mei 1945.

Begraven: Gem. Begraafplaats te Bloemendaal, vak E nr. 174.

Plaquette binnen en buiten de voormalige school ‘De Gortershoek’ te Zaandijk.

Westerweel monument te Israël.

Jansma Tieke

Jansma TiekeD74 Jansma Tieke_03

Jansma Tiekejansma-1945-monument-school-zaandijk-2