U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Huy, Johannes Albertus

Huy, Johannes Albertus

  • Geboren 17-09-1921 te Denekamp.
  • Overleden winter 1948-1949 te Karaganda, Rusland.
  • Z.v. Johann Bernhard Hermann Huy, fabrieksarbeider, en Johanna Maria Oolderink.

Het gezin woonde aan de Nordhornschestraat 48 te Denekamp. Johan was textielarbeider en nog de enige zoon uit een groot gezin, waarvan de vader in Nordhorn was geboren en met een Nederlandse was getrouwd. Ze woonden al jaren in Denekamp waar ze ook volledig ingeburgerd waren. Door hun vader hadden ook de kinderen de Duitse nationaliteit gekregen. Het aannemen van de Nederlandse nationaliteit is er in verband met de daaraan verbonden hoge kosten nooit van gekomen.

Nadat de Duitsers ons land waren binnengevallen kreeg Johan de oproep zich te melden voor de Duitse Wehrmacht. Dienstweigeren of onderduiken kon de doodstraf betekenen en zo werd hij gedwongen in het Duitse leger dienst te nemen. Johan kreeg zijn militaire opleiding in Bremen.

In 1942 en 1943 is hij nog tijdens de kerst op verlof  geweest bij zijn familie en zijn verkering Truus Evers. Er werd toen overwogen om onder te duiken, maar de vrees voor de onmenselijke represailles tegen zijn vader hebben hem van dit voornemen weerhouden. In 1944 zou hij weer op verlof komen, hij was toen aan het front in Rusland. Maar hij werd in Minsk gevangen genomen en geldt sindsdien als vermist.

Na veel naspeuringen van de familie kwam in 1982 van de Suchdienst van het Duitse Rode Kruis het bericht, dat  Johan begin juni 1944 in Russische gevangenschap was gekomen. En met hoge waarschijnlijkheid in de winter van 1948-1949 in krijgsgevangenschap was overleden te Karaganda, Kazachstan.

In 2015 verscheen het boek:  ‘Op zoek naar Johan Huy’ van René Borgerink.

Huy Hohannes