- Geboren 25-06-1903 te Oude Pekela.
- Overleden 02-03-1945 te Varsseveld – 41 jaar.
- Z.v. Kornelius de Groot, timmerman, en Jacobje Meijer.
- Gehuwd in 1928 met Eibellina Jacoba Westera.
Jan woonde van november 1925 tot maart 1926 in een noodwoning in Denekamp. Hij was hier toen werkzaam als bouwkundig opzichter. Hij vertrok daarna naar Almelo.Na zijn huwelijk woonden ze in Vroomshoop, waar hun zeven kinderen werden geboren. Jan begon daar een houthandel die op den duur uitgroeide tot een groot bedrijf.
Jan kreeg veel zakelijke opdrachten van defensie en kwam zo in de oorlog op een door de Duitsers gevorderde vliegbasis in Leeuwarden te werken. Zijn fabriekspersoneel werd daardoor behoed voor de Arbeitseinsatz. Hij sloot zich aan bij het verzet. Vrachtwagens van de zaak smokkelden, verstopt onder speelgoed, eten naar het westen. Hij reisde door heel Nederland en vervoerde piloten, wapens en munitie. Met een bordje van de Wehrmacht mocht hij overal doorrijden.
Ook verborg hij onderduikers en was hij betrokken bij de droppings op het Stegerveld. In november 1944 doken drie Belgische parachutisten onder in een grote woonwagen in zijn appelhof. Ze maakten deel uit van het Engelse leger en waren rondom de slag om Arnhem boven Drenthe uitgeworpen. Er was een zender en veel munitie, maar de plek werd verraden. Op 4 december omsingelden bewakers van Kamp Erika uit Ommen de woonwagen. De piloten ontkwamen, maar de Groot en een knokploeglid werden gearresteerd. Ze belandden in Kamp Erika en daarna in het huis van bewaring te Almelo, waar ze ter dood werden veroordeeld. Hun weg eindigde in gevangenis De Kruisberg te Doetinchem.
Op 2 maart 1945 werden 46 mannen, ‘Todeskandidaten’ uit heel Nederland, aan het Rademakersbroek bij Varsseveld gefusilleerd, waaronder Jan de Groot. Hun dood was een represaille voor het ombrengen van vier Duitse militairen door een verzetsgroep. Zijn vrouw was op dat moment hoogzwanger van hun zevende kind.
Begraven: Nieuwe Gem. Begraafplaats Dennenhof te Den Ham, vak H nr. 73.
Oorlogsmonument Rademakersbroek te Varseveld.