U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Gosling, Johannes Hermannus

Gosling, Johannes Hermannus

  • Geboren 09-05-1915 te Emmer-Compascuum.
  • Overleden te Bergen-Belsen, Duitsland (officieel niets bekend).
  • Z.v. Hermannus Teodorus Gosling, arbeider, en Annechien van Wijk.

Johannes woonde van april 1918 tot april 1930 in het St. Nicolaasgesticht te Noord Deurningen. Tussendoor woonde hij twee jaar in het St. Antoniushuis te Acht bij Eindhoven. Dit was eveneens een internaat van de Zusters Franciscanessen van Denekamp.

Hij was de jongste van de twee kinderen, zijn moeder was kort na zijn geboorte overleden. Zijn zus kwam in 1918 bij de zusters in Steenwijkerwold. Hun vader hertrouwde in 1921 met Aaltje Moes, hij is in 1927 overleden. Uit dit huwelijk werden nog vijf kinderen geboren, waarvan er twee overleden. Zijn halfbroer woonde vanaf februari 1926 ook in het St. Nicolaasgesticht en zijn twee halfzussen in het St. Radboudinternaat te Ootmarsum.

In 1930 vertrok Johannes naar Lonneker en in 1932 verhuisde hij van De Vluchtestraat 27 te Enschede naar IJsselmuiden. Hij werkte daarna nog bij de weduwe Hahn in het Duitse Weitersburg en in het begin van de oorlog in het Duitse Rodgau. Hij woonde aan de Molenweg 47 te Deventer en werkte op vliegveld Teuge.

Op 20 april 1944 werd hij, na een vluchtpoging vanuit kamp Amersfoort, overgebracht naar het ‘Aussen Arbeitslager’ Fliegerhorst Hopsten bij Rheine. Begin september 1944 kwam hij in het concentratriekamp Flossenburg en op 18 oktober 1944 in Leitmeritz, een subkamp van Flossenburg. Op 7 maart 1945 werd hij overgeplaatst naar kamp Bergen-Belsen, waar hij moet zijn overleden. Daar staat hij vermeld in het gedenkboek.

Monument te Bergen-Belsen.

Gosling Johannes

St. Antoniushuis te Acht

Gosling Johannes