U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Fraterman, Gosse

Fraterman, Gosse

  • Geboren 11-10-1887 te Ambt Hardenberg.
  • Overleden 15-06-1942 te Bernburg, Duitsland – 54 jaar.
  • Z.v. Piebe Fraterman, fabrieksarbeider, en Klaasje Berends.
  • Gehuwd in 1911 met Geessien Kuiper.

Gosse woonde vanaf mei 1909 in Denekamp op BD 70a en is hier in  september 1911 getrouwd. In oktober 1911 vertrok hij naar Hasselt. Vanaf augustus 1912 lag hij met zijn schip in het kanaal te Noord Deurningen, dochter Fenna werd hier geboren.

In mei 1913 vertrokken ze naar Nordhorn, later woonde hij als wever met zijn gezin aan de Poolmansweg 114 te Enschede. Zijn dochter Tine was tijdens de oorlogsjaren verloofd met schrijver Gerard van het Reve.

Gosse was lid van het communistische verzet en actief in de Internationale Roode Hulp. Hij hielp onder andere Duitse vluchtelingen vanuit Nordhorn de grens over.

Hij werd  op 24 juni 1941 samen met andere communisten gearresteerd en kwam via kamp Schoorl in Neuengamme terecht. Vervolgens in kamp Bernburg bij Maagdenburg, berucht voor de medische experimenten, waar hij samen met 44 andere Nederlandse communisten werd vergast. Voor de systematische moord op gevangenen in Bernburg werd de administratieve afwikkeling verricht via het concentratiekamp van waaruit de gevangene afkomstig was. Gosse’s ‘Sterbeurkunde’ is opgesteld in Neuengamme.

Postuum onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis, evenals dochter Fenna.

Monument in het Volkspark en Stolperstein te Enschede. 

Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

Provinciaal_verzetsmonument_Markelo-Denekamp_Dijkhuis J._Fraterman_Langkamp_Vries de-

D61 Fraterman Gosse_01

D61 Fraterman Gosse_04

Verzetsherdenkingskruis_Denekamp_Fraterman_Langkamp_Vries de

D61 Fraterman Gosse_03