U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Falke, Carolina geh. ten Brink

Falke, Carolina geh. ten Brink

  • Geboren 14-10-1899 te Wolbeck, Duitsland.
  • Overleden 19-10-1942 te Auschwitz, Polen – 43 jaar.
  • D.v. Josua Falke, koopman, en Jette Baumgarten.
  • Gehuwd in 1936 met Hugo ten Brink, grondwerker.

Carolina was van juli 1930 tot oktober 1931 dienstbode bij Hartog Suskind op DD 265 te Denekamp. Hierna vertrok ze naar Assen. Ze kwam uit een gezin met negen kinderen, waarvan de oudste kort na de geboorte stierf. Ze hadden een manufacturenzaak aan de Hofstraat 38 in Wolbeck. Haar vader is in 1921 verdronken.

Ze trouwde met Hugo ten Brink uit Dortmund-Dorstfeld, een zoon van de in Denekamp geboren poelier Mozes ten Brink. Samen kregen ze drie kinderen. Ze woonde later met haar gezin aan de Nieuwe Weg 8a te Groningen. Meerdere van haar zussen waren ook naar Nederland vertrokken, evenals haar moeder die bij haar zus Frieda in Winschoten woonde..

Carolina en haar gezin kwamen op 4 oktober 1942 in kamp Westerbork. Ze werden op 16 oktober op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Carolina en de kinderen kort na aankomst werden omgebracht. Haar man overleed op 28-02-1943 in het werkkamp Malapane te Silezië, het huidige Ozimek te Polen. Malapane was een plaats aan de rivier Malapane,  waar werd gewerkt aan de bouw van een dijk.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en de kinderen Johanna, Morits en Pauline. Als ook haar moeder en haar broer en zussen Sophia, Paula, Moritz, Frieda en Jenny met hun gezinnen. Haar zussen Berta en Johanna hebben de oorlog overleefd en woonden later in Philadelphia. Hugo was enig kind, zijn ouders waren al voor de oorlog overleden.

Stolpersteine voor de  familie Falke te Wolbeck en een gedenkzuil op hun Joodse begraafplaats.

Monument op de Joodse Begraafplaats te Groningen.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Falke Caroline