U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Ettema, Dominicus Hilarius

Ettema, Dominicus Hilarius

  • Geboren 03-08-1897 te Wymbritseradie, Fr.
  • Overleden 11-01-1945 te Neuengamme, Duitsland – 47 jaar.
  • Z.v. Cornelis Dominicus Ettema, landbouwer, en Froukje Jarings Witteveen.

Dominicus woonde van juni 1920 tot mei 1921 als kostganger op DD 217 te Denekamp. Daarna vertrok hij naar Zeddam, waar hij adjunct-directeur van de zuivelfabriek werd.

Hij was de jongste uit een gezin met negen kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Zijn ouders verhuisden rond 1900 naar Düsseldorf. Zijn moeder overleed in 1922 en zijn vader in 1927 te Dusseldorf. Dominicus kwam in 1913 weer naar Nederland, waar hij woonde in Wisch, Zutphen, Borne en Denekamp.

Aan het begin van de Duitse bezetting raakte hij betrokken bij het verzet. Hij richtte samen met een aantal vrienden een verzetsgroep op in Zeddam ter ondersteuning van de hulp aan onderduikers. Hij stond bij de S.D. bekend als het duikhoofd van de omgeving (L.O. Bergh). Hij verzorgde voedsel en bonkaarten voor onderduikers, die vooral verkregen werden door overvallen op distributiekantoren. De groep regelde ook valse papieren, stempels en distributie-stamkaarten.

In de Pinksterweek van 1944 rolde de S.D. een deel van de organisatie op en arresteerde een aantal leden, waaronder Ettema. Zij werden eerst naar Arnhem gebracht om vervolgens op 27 mei naar kamp Amersfoort gestuurd te worden. Op 11 oktober werd hij op transport gesteld naar Neuengamme. Hij was één van de 1439 gevangenen die op 11 oktober vanuit Amersfoort op transport werden gezet naar Neuengamme. Onder hen waren 602 mannen die op 1 oktober bij de razzia in Putten waren opgepakt. Ettema is hier op 11 januari 1945 onder onbekende omstandigheden overleden.

Oorlogsmonument te Zeddam. 

De Ettemastraat te Zeddam werd naar hem vernoemd. 

Enkele persoonlijke bezittingen werden in 2010 aan de familie overhandigd.

 

 

 

 

 

Ettema Dominicus

Ettema