U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Elkus, Jacob

Elkus, Jacob

Elkus,  Benno Benjamin

  • Geboren 26-07-1915 te Denekamp.
  • Overleden 24-12-2009 te Melbourne, Australië.
  • Z.v. Hartog Elkus, slager, en Hermine Röttgen.
  • Gehuwd met Sitta Stern.

Elkus,  Jacob

  • Geboren 08-02-1922 te Denekamp.
  • Overleden in 2001 te Ramat Yishai, Israël.
  • Z.v. Hartog Elkus, slager, en Hermine Röttgen.
  • Gehuwd met Malka Mina Frenkel.

Benno en Jacob groeiden op in een gezin met vijf kinderen aan de Nordhornschestraat 16 te Denekamp, waar hun ouders een slagerij hadden. Jacob was slager en Benno werkte als verfmeester in de Enschedese textielfabriek van Menko. Na de capitulatie raakte hij als Jood zijn baan kwijt en werkte een half jaar als klompenmaker.

Rond november1942 kregen beiden een oproep om zich te melden in werkkamp de Zomp te Ruurlo. Toen het kamp eind november 1942 geheel werd omsingeld door Duitse S.S.’ers met overvalwagens, wisten de gebroeders Elkus wel hoe laat het is. “Liever een kogel, dan op transport naar de gaskamer.”, zei Jacob Elkus tegen zijn oudere broer. Welk lot hen wachtte, wisten ze na het bericht dat hun broer Lutze in het kamp Mauthausen was gestorven.

Na een zwerftocht door de omgeving, waarbij ze in het donker in een doolhof terechtkwamen en daar onder takken overnachtten, zagen ze kans om na drie dagen van omzwervingen bij de bevriende familie Tol in Enschede te geraken. Daar werden ze echter door een overijverige N.S.B.-er opgemerkt en ze vluchtten, hals over kop op hun pantoffels, opnieuw. Ze kwamen terecht bij de familie Holskorte in Beuningen, waar ze – tot aan de bevrijding op 2 april 1945 – twee jaar in een lege  gierkelder onder de graanschuur verbleven. Daar huisden ze op een planken vloer met stro. Ze werden door Gait, een aangenomen zoon, dagelijks van pap, aardappelen en melk voorzien. Hij bracht hun het bericht dat alle joden in Denekamp waren opgehaald.” Wij hebben écht in de ondergrondse gezeten.” zo zal Benno Elkus later zeggen. Benno en Jacob Elkus bleven als enige twee van de eens zo bloeiende Denekampse Joodse gemeenschap over. De woningen van hun vader aan de Nordhornschestraat 12-14-16 waren na de onteigening al op 1 februari 1944 voor het gezamenlijke bedrag van 8500 gulden verkocht aan G.H. Mulders.

Hun ouders Hartog en Hermine, en broer en zussen Lutze, Leni en Emma overleden allen door de Holocaust.

Benno en Jacob vertrokken na de oorlog naar Israël. Benno emigreerde in 1948 naar Israël, trouwde en kreeg een zoon en een dochter. In 1956 besloot hij, gezien de situatie in Israël en het feit dat zijn vrouw daar reeds familie had wonen, met zijn gezin naar Australië te emigreren. Hier overleed hij in 2009. Jacob bleef in Ramat Yishai wonen, trouwde en kreeg drie dochters. Hij overleed in 2010.

Stolpersteine te Denekamp.

De woningen aan de Nordhornschestraat 14-16-18 waren in het bezit van Hartog Elkus. Na de ontneming werden deze woningen op 1 februari 1944 voor het gezamenlijke bedrag van 8.500 gulden verkocht aan G.H. Mulders en H.H. Mensink. Het betrof hier een huis met schuur en slachtplaats, en een huis met tuin. Er rustte toen nog een hypothecaire schuld ten laste van Hartog op het pand van 5.870 gulden, die door hen werd afgelost en na het rechtsherstel met de erfgenamen Benno en Jacob Elkus werd verrekend. In 1949 werden de woningen door Benno en Jacob voor het gezamenlijke bedrag van 12.500 gulden verkocht aan H.K. de Jonge, naaimachinehandelaar (nummer 16), F.J.A. Weustink, schilder (nummer 14), en J.F. Smeïng, bakker (nummer 18), allen uit Denekamp. Verder was er grondbezit op de Zonnebeek á 66 are bestaande uit weiland. Deze grond werd per 30 september 1941 door Hartog overgedragen aan A. Keizer, landbouwer, uit Buurtschap Denekamp voor het bedrag van 750 gulden tegen betaling van rente en met het tegoed houden van de koopsom. Dit werd op 8 juni 1942 door hen gewijzigd, waarbij A. Keizer het direct kocht voor 650 gulden. 

Lutze, Leni, vader en Benno

Lutze, Leni, vader en Benno

Stolpersteine Vledderstraat 18

Benno

Benno

Jacob

Jacob

Stolpersteine Vledderstraat 18