U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Elkus, Bertha geh. Lievendag

Elkus, Bertha geh. Lievendag

  • Geboren 06-09-1869 te Denekamp.
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 73 jaar.
  • D.v. Lefman Elkus, koopman, en Sara Alexander.
  • Gehuwd in 1894 met Jacob Lievendag, slager.

Bertha was de oudste uit een gezin met vier kinderen. Haar vader overleed in in 1909, evenals haar zus Emma. Haar moeder overleed in 1911.

Na hun huwelijk woonden ze eerst aan de Steenstraat, later woonden ze aan de Poortstraat 6. Ze kregen samen zeven kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Jacob had een slagerij en veehandel. Ook had hij tot 1927 een wandelstokkenfabriek aan de Emmastraat. Ze waren niet onbemiddeld.

Bertha en haar man hadden in verband met hun leeftijd uitstel van transport. Ze kwamen op 29 maart 1943 alsnog in kamp Westerbork. Ze werden op 6 april op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffers, evenals hun dochter Stella met haar gezin en haar broer Hartog met deels zijn gezin. Dochters Bertha en Emma waren ondergedoken in Limburg, zij hebben de oorlog overleefd. Evenals haar zus Rosa met haar gezin. De man van Emma is omgekomen. Zoon Louis was gehandicapt, hij was al voor de oorlog overleden. Bertha bleef ongehuwd en overleed in 1978 bij haar zus Emma, die toen met haar tweede man Zadok Colthof in Deventer woonde. Emma overleed in 1987 te Enschede. Van de familie van Jacob is zijn zus Rosetta omgekomen, zijn broer en zus Abraham en Dina overleden tijdens de oorlog in Oldenzaal. Zijn broer en zussen Salomon, Hendrina, Roosje en Elisabeth waren al voor de oorlog overleden.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Elkus Bertha

Joods monument Oldenzaal