U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Diesch, Johan

Diesch, Johan

  • Geboren 21-09-1883 te Zwolle.
  • Overleden 20-01-1945 te Sint Odiliënberg – 61 jaar.
  • Z.v. Johanna Maria Christina Hendrina Diesch.
  • Gehuwd circa 1913 met Helena Maria Elisabeth Peeters.

Hij woonde van januari tot juni 1907 in Denekamp. Eerst bij schoenmaker Mensink en later bij Horst. Tussendoor werkte hij nog even in Nordhorn. Eerder werkte hij na een kort verblijf in Londen van augustus 1906 tot januari 1907 bij schoenmaker Telgenkamp in Oldenzaal.

Johan werd grootgebracht bij zijn oma Cornelia Maria Diesch-Herben in Amsterdam, waar zijn moeder ook af en toe woonde. Kort voor haar overlijden kwam hij in september 1896 in het St. Jacobgesticht te Amsterdam. Hij vertrok later naar Heel en Panheel, waar hij tot ongeveer 1906 als schoenmaker werkte.  

Na zijn verblijf in Denekamp vertrok hij naar Lonneker en na zijn huwelijk naar Sint Odiliënberg. Hier woonde hij met zijn vrouw en drie kinderen aan de Hoofdstraat 21, waar hij ook zijn werkplaats had.

Hij werd door een granaat gedood tijdens de slag om de Roerdriehoek. Dit was een gebied ten zuiden van Roermond, begrensd door de Roer en de Maas, waarin ook St. Odiliënberg zich bevond. In september 1944 stagneerde ook hier de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, omdat de bezetter erin was geslaagd hier in stelling te gaan. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder ook de burgerbevolking zwaar te lijden had.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Odiliënberg, rij 2 nr. 11.

Oorlogsmonument te Sint Odiliënberg.

Diesch Johan

Diesch Johan