U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Dierks, Berend Jan

Dierks, Berend Jan

  • Geboren 14-01-1919 te Denekamp.
  • Overleden 23-06-1943 te Sauda, Noorwegen – 24 jaar.
  • Z.v. Geert Dierks, fabrieksarbeider, en Christina Johanna Tukkers.

Jan was de zoon van een Duitse vader die met een Nederlandse was gehuwd en hier al jaren aan de Spittendijk 20 woonde en ingeburgerd was. Door hun vader hadden alle tien de kinderen ook de Duitse nationaliteit gekregen. Het aannemen van de Nederlandse nationaliteit is er in verband met de daaraan verbonden hoge kosten nooit van gekomen.

Nadat de Duitsers ons land waren binnengevallen kregen Jan en zijn broer Johan de oproep zich te melden voor de Duitse Wehrmacht. Dienstweigeren of onderduiken kon de doodstraf betekenen en zo werden ze gedwongen het vijandige uniform aan te trekken. In 1942 moest ook vader Geert in Duitse krijgsdienst, de oudere mannen werden vaak ingezet bij bewakingsdiensten, vader kwam bij de Poppe, waardoor hij ’s avonds vaak naar zijn gezin kon. 

Jan werd meteen naar het front gestuurd en raakte gewond. Hij werd verpleegd in het Kriegslazarett te Göttingen, waar hij door zijn vader en zus Siena nog werd bezocht. Nadat hij van zijn verwondingen was hersteld werd hij in Noorwegen ingezet bij het bezettingsleger en deed daar dienst bij de mijnenopruimingsdienst.

Op 23-06-1943 liep de werkdag ten einde nadat ze de hele dag naar mijnen hadden gezocht. Bij het weggaan kwam een mijn tot ontploffing, waardoor Jan dodelijk werd getroffen. Broer Johan, bij de oproep nog maar 16 jaar oud, werd later ingezet. Hij werd in Rusland gevangengenomen maar overleefde deze ingrijpende periode wel.

Begraven: Kerkhof te Bergen-Solheim, Noorwegen, Blok 2, rij 12 nr. 33.

Dierks Berend

Dierks Berend