U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brunninkhuis, Gerhardus Johannes

Brunninkhuis, Gerhardus Johannes

  • Geboren 15-04-1913 te Tilligte.
  • Overleden 10-05-1940 te Doesburg – 27 jaar.
  • Z.v. Johannes Franciscus Brunninkhuis, molenaar, en Anna Maria Wigger.

Gerard  was de oudste uit een gezin van vijf kinderen te Tilligte, nr. 51. Hij was na het overlijden van zijn vader in 1926 en zijn stiefvader in 1929, molenaar en kostwinner.

In 1933 werd hij voor militaire dienst opgeroepen in de Kraijenhof Kazerne te Nijmegen. Hij volgde een opleiding tot sergeant en werd instructeur. Tijdens de mobilisatie in 1939 werd hij weer opgeroepen.

Sergeant bij het 1-I-43 Regiment Infanterie te Doesburg.

Doesburg lag toen aan de zogenaamde IJssellinie. Deze linie was bedoeld om de vijand zolang mogelijk tegen te houden, het was echter niet de hoofd verdedigingslinie. Gerard zat toen als commandant van de kazemat G. 68 tegenover Doesburg met zijn groep in een kazemat ten zuiden van de Schipbrug. Op een gegeven moment hebben ze zich overgegeven, waarschijnlijk omdat de munitie op was. Ze zijn met een witte vlag naar buiten gegaan. Gerard was tweede of derde in de rij toen ze met de handen in de lucht uit de kazemat kwamen. Toch werd hij ter plekke doodgeschoten. Er was geen geld om het stoffelijk overschot naar Tilligte over te brengen.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Doesburg, rij 5 nr. 2.

Monument voor Nederlandse militairen te Doesburg.

Oorlogsmonument in de R.K. Kerk te Tilligte. 

Baalhuis Gradus

Brunninkhuis Gerhardus

Brunninkhuis Gerhardus